Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Heligt ben kommer inte från en av Jesu apostlar

I mer än 1 500 år har munkar i Rom trott att de vakat över kvarlevorna av aposteln Jakob den yngre, som kanske var Jesu bror.

Museo del Prado

En undersökning av ett fragment av ett lårben från en människa har visat att kyrkan Santi Apostoli i Rom inte har kvarlevorna av Jakob den yngre – en av Jesu lärjungar. Undersökningen genomfördes av den danske kemiprofessorn Kaare Lund Rasmussen i samarbete med ett antal europeiska universitet.

Munkarna vände sig till Lund Rasmussen för att få hans hjälp med att klargöra huruvida kyrkan i sin ägo verkligen har benfragment från två av Jesu apostlar: Jakob den yngre och Filip. Jakob betraktas av en del kristna som en bror till Jesus.

Vissa kristna hävdar att Jakob den yngre var bror till Jesus.

© Museo del Prado

Benen hamnade i Santi Apostoli-kyrkan i mitten av det första årtusendet. Det var under den perioden väldigt vanligt att kristna martyrers gravar öppnades och att benen placerades i olika kyrkor, där de tillbads.

Munkarna i Rom påstås även ha aposteln Filips fot, som är för porös för att undersökas. Kvarlevorna av Jakob den yngre – en bit av ett lårben – kunde däremot dateras.

Benet tillhörde en tidig kristen

Kaare Lund Rasmussen var emellertid tvungen att göra munkarna besvikna. Enligt en kol 14-datering kommer lårbenet från en person som levde mellan 214 och 340 efter Kristus. Den bibliske Jakob tros ha dött år 62.

Kol 14-datering avslöjade sanningen

Apostlarna deltog i den sista måltiden

Leonardo da Vincis berömda målning visar situationen då Jesus berättar för de tolv lärjungarna att han snart ska dö.

Web Gallery of Art & Shutterstock

Herrens bror

Jakob den yngre syns till vänster på Leonardo da Vincis ”Nattvarden”. Av en del kristna betraktas han som antingen bror eller kusin till Jesus.

Web Gallery of Art, Kaare Lund Rasmussen/SDU & Shutterstock

Jesus sitter i mitten

På målningen sitter Jesus i mitten. Han har precis berättat för sina närmaste att en av dem kommer att förråda honom.

Web Gallery of Art & Shutterstock

Fotens ägare

I målningens högra sida sitter Filip. Om det är hans fot munkarna i Santi Apostoli har är fortfarande oklart. Foten är för porös för att kunna dateras utan att den förstörs.

Web Gallery of Art, Kaare Lund Rasmussen/SDU & Shutterstock

”Även om reliken inte härrör från Jakob den yngre, kastar den ljus över den tidiga kristendomens historia”, förklarar Kaare Lund Rasmussen enligt nätmediet EurekAlert och fortsätter: ”Vi betraktar det som sannolikt att de som förde lårbensfragmentet till Santi Apostoli trodde att det tillhörde Jakob den yngre. De måste ha tagit det från en kristen grav, så det har tillhört en tidig kristen, apostel eller ej.”

Läs också:

Religionshistoria

Skriftliga källor bekräftar Jesu korsfästelse

3 minuter
Religionshistoria

Så såg Jesus ut i verkligheten

3 minuter
Reformationen

Genvägen till himlen försvinner

24 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj