Häxor och häxeri

År 1944 dömdes en brittisk kvinna för häxeri. Processen satte punkt för mer än 500 års förföljelse av häxor i Västeuropa.

Människor har i alla tider varit rädda för det okända, för monster och för människor som man inte förstått sig på.

Historier om häxor har florerat i århundraden, och skräcken för dem har fått människor att begå de mest avskyvärda brott.

Här är några milstolpar i häxeriets historia.

1480–1700: Häxjägarnas storhetstid

Det finns inga egentliga register som bevisar det, men man antar för det mesta att mellan 40000 och 100000 människor avrättades för häxeri under denna period.

1563: Wiesensteig, Tyskland

Den första mer omfattande häxjakten i Europa. Sextiotre kvinnor anklagas för häxeri. Samtliga förklaras skyldiga och bränns på bål.

1590: North Berwick, Skottland

Sjuttio personer anklagas för häxeri, eftersom det var dåligt väder, när Jakob VI av Skottland skulle segla till Danmark för att träffa sin tillkommande, prinsessan Anna av Danmark.

1612: Køge, Danmark

Rättegången om Køge Huskors, i vilken en köpman på orten anklagade en kvinna där för att ha förhäxat hans hus, som hemsökts av poltergeistliknande fenomen. Anklagelserna ledde till gripande och avrättning av sammanlagt 20 kvinnor för häxeri.

1645–1646: England

Under loppet av sin korta karriär lyckades den engelske häxjägaren Matthew Hopkins få fler kvinnor anklagade för häxeri än man fått under de föregående 100 åren. Sammanlagt stod Hopkins för brännandet av omkring 200 av de totalt omkring 500 kvinnor som i hela Englands historia mötte döden på bålet efter anklagelser om häxeri.

1692–93, Massachusetts, USA

De så kallade häxprocesserna i Salem ledde till att mer än 150 människor anklagades för häxeri. I slutänden var det dock bara 19 som hamnade inför rätten. De förklarades alla för skyldiga och hängdes.

811: Rössel, Tyskland

Barbara Zdunk avrättas för häxeri – som den sista i Europa.

1836: Sydamerika

Den spanska inkvisitionen avrättar sitt sista offer – anklagat för och förklarat skyldig till häxeri och kätteri.

1944: London, England

Jane Yorke anklagas för häxeri enligt den engelska häxlagen från 1735, eftersom hon varit verksam som spiritistiskt medium. Straffet har dock mildrats något med tiden, och hon döms till 5 pund i böter. Hon är den sista som officiellt anklagats för att vara häxa i västerlandet.

Källor:
Nationalencyklopædien
en.wikipedia.org
A history of witchcraft