Fyllerister och bluffar bland Sveriges glömda helgon
Fram till reformationen var helgonkulten omfattande och varje trakt hade sitt eget. Här är de svenska helgonens historia – både de verkliga och de uppdiktade.

Holmger Knutsson. Utsnitt från gravtäcket.
På Historiska museet i Stockholm förvaras en av Sveriges största textilskatter: ett lika vackert som mästerligt utfört täcke, som ursprungligen vilade på en grav i uppländska Sko. Täcket – som är tillverkat av skimrande grön sidenväv och broderat med rankor, vapensköldar och text – förfärdigades under andra hälften av 1400-talet, då den gravlagde varit död i mer än två sekler men ännu åtnjöt stor popularitet i egenskap av helgon.
Förmodligen gjordes grundarbetet av cisterciensnunnorna i Sko kloster, men avbildningen av helgonet lär knappast nunnorna ha vågat sig på själva. Antagligen är det ett beställningsarbete från en ateljé i Stockholm, och det lär inte ha varit billigt.
Holmger Knutsson ville åt kronan
Helgonets namn var Holmger Knutsson, och i dag är han okänd för nästan alla. Även fadern Knut (»Knut långe«) tillhör den svenska historiens doldisar, trots att han var kung under några år kring 1230. Knuts -monarki var omstridd, eftersom han gripit makten från den rättmätige kungen Erik Eriksson (»Erik läspe och halte«), som återtog kronan omkring 1234.
MER SVENSK HISTORIA I POPULÄR HISTORIAS NYHETSBREV
Holmger ärvde faderns tronkrav och gjorde uppror mot Erik 1247, men han led nederlag vid Sparrsätra och flydde norrut. Enligt Erikskrönikan hann man ikapp Holmger i Gästrikland, och påföljande år halshöggs han. Segerherrarna utnyttjade tillfället till att tvinga på de uppländska bönderna nya skatter; faktum är att händelsen ofta betraktas som en avgörande milstolpe i utvecklingen av det svenska skatteväsendet.
Så långt är Holmgers historia inte märklig. Många medeltida upprorsmän gick liknande öden till mötes. Det fascinerande är vad som hände sedan. Holmger Knutsson begravdes i Sko kloster, som stod familjen nära. Fadern hade varit en generös donator till nunnorna och troligen själv fått sin sista vila på orten.