Frireligiösa svenskar på prärien
De flydde religiöst förtryck i Sverige och skapade sitt kollektiva idealsamhälle på prärien i Illinois.

Svenska nybyggare i arbete i Bishop Hill på Olof Krans målning »Harvesting« (skörd) från 1896.
Olof Krans föddes i norduppländska Sälja by i Nora socken 1838 och var äldst av fyra syskon. Hans föräldrar var bönder som likt många andra i Uppland, Västmanland och Hälsingland föll för erik-jansarnas religiösa visioner om ett liv i enlighet med Guds vilja och utan synd.
De bestämde sig för att ansluta till den utopiska drömmen Bishop Hill. Hösten 1850 anträdde de den långa och farofyllda resan till Amerika.
Vi ska strax återkomma till Olof Krans och hans betydelse för bevarandet av Bishop Hills historia. Men låt oss först se hur det hela började.
Erik Janssons uppenbarelse
Bishop Hill – »Jerusalem på prärien« – hämtade sin ideologiska näring i den karismatiske predikanten Erik Janssons visioner om ett kristet idealtillstånd fritt från synd. Han föddes 1808 i Biskopskulla socken i Uppland och hans föräldrar var arrendebönder.
Religiösa grubblerier präglade Erik redan i barndomen och vid 22 års ålder fick han en uppenbarelse efter att ha fallit av hästen och slagit i huvudet. Jansson ansåg att han ålagts av Gud att predika dennes ord och efter intensiva bibelstudier blev han övertygad om att han allena hade förstått den sanna relationen mellan Herren och hans flock.
»Satan hade jubelfest när Luther skrev sina böcker«, är ett citat som tillskrivits Jansson. Han besatt en väldig karisma och hade ordet i sin makt – hans predikningar kunde pågå i timmar och försätta såväl honom själv som publiken i extas.
"Vetemjölsjesus"
Framgångarna medförde att han blev påpassad av myndigheterna och anklagelser om brott mot konventikelplakatet hängde i luften. När det började brännas under fötterna i hembygden såg han sig om efter andra jaktmarker. Han valde Hälsingland, där »läseriet« redan var utbrett.
Under sina predikoresor till Hälsingland vann han anhängare i flera socknar och blev känd som »Vetemjölsjesus« efter sin täckmantel – mjölförsäljare.