Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Historikern Josefus beskrev Jesus men i övrigt är de historiska källorna kring Jesu gärningar få.

Samhälle - Religionshistoria

Evangelisterna riktade sin propaganda

Historikernas bästa källa till Jesu liv är evangelierna i Nya Testamentet – men de är fulla av överdrifter och utbroderingar.

Forskarnas källor till den historiske Jesus är få och fyllda med fallgropar. Bara ett par nästan samtida historiker – Josefus (cirka år 37–100) och Tacitus (cirka år 56–120) – nämner Jesus kortfattat. Övrig kunskap måste historikerna söka i de fyra evangelierna i Nya Testamentet. Även om syftet med skrifterna är att omvända icke-troende beskrivs Jesu liv i detalj och evangelisterna berättar en hel del om den jordiske Jesus tid, drömmar och motgångar.

Evangelierna är skrivna från omkring 70–100 år efter Kristus, då några av de första kristna bestämde sig för att skriva ned alla berättelser om Jesus till en sammanhängade historia. Även om evangelierna är uppkallade efter några av Jesus närmaste män är det tveksamt om de själva har skrivit texterna.

Markusevangeliet skrevs först och historikerna betraktar det därför som det mest trovärdiga evan­geliet. Trots att även Markus är partisk är texten det närmaste historikerna kan komma ett sakligt referat av Jesu liv, eftersom den saknar de andra evangeliernas försköningar och efterrationaliseringar. Till exempel berättar Markus utan omsvep att Jesus bara var en av många som följde Johannes Döparen medan andra evangelister hävdar att Jesus och Johannes hade en speciell relation.

Lukas- och Matteus­evangelierna kom till senare och byggde i stor utsträckning på Markus evangelium. Några av berättelserna skrevs om för att bättre stämma in på bilden av Jesus som Guds utvalde. De båda evangelierna anpassades även till de målgrupper som evangelisterna ville nå. Matteus citerade flitigt profetior ur Gamla Testamentet för att omvända judar, medan ­Lukas som helst missionerade för under­klassen betonade Jesus roll som de fattigas beskyddare.

Läs också:

Konst

Vem uppfann musikernas noter?

2 minuter
Religionshistoria

Jesus gick i lära hos extremist

21 minuter
Religionshistoria

Nya testamentet innehåller urin

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj