Cargo Cult: Gud är en död amerikansk soldat

På en isolerad stillahavsö tror de infödda att en avliden, amerikansk soldat från andra världskriget ska återuppstå i öns heliga vulkan och överösa dem med västligt välstånd. Välkommen till Cargo Cult.

Ett plan av gräs och pinnar i storleken 1:1 ska få givmild amerikansk soldat att återuppstå.

Varje år den 15 februari utspelar sig en syn för gudarna på Stillahavsön Tanna Island i Republiken Vanuatu.

Där marscherar en grupp människor runt i jämna rader iförda amerikanska militärbyxor, hemgjorda bambugevär och bokstäverna "U.S.A" målade på bröstkorgen.

Medan några av de infödda kastar sig ut i religiös dans beger sig andra över till öns hemgjorda landningsbana för att lägga sista handen vid ett flygplan i storleken 1:1 – byggt uteslutande av gräs och pinnar.

Hela scenariot utspelas vid öns heliga vulkan Yasur, där en avliden amerikansk soldat vid namn John Frum enligt sägnen en dag ska återuppstå och överösa sina dyrkare med materiella tillgångar från väst.

Video

För Cargo Cult kunde Hitler vara en papegoja i djungeln

För att förstå varför invånarna på Tanna Island tillber en avliden, amerikansk soldat, måste vi gå tillbaka till andra världskriget.

Fram till slutet av 1930-talet hade de infödda aldrig sett skuggan av västlig civilisation.

Och med knappt 1 800 kilometer till Australiens östkust kunde Hitler lika gärna ha varit en papegoja i djungeln.

Allt det förändrades när USA beslöt att anlägga militärbaser på flera av de små, isolerade öarna i Stilla havet – däribland alltså också Tanna Island.

Förråd i form av kläder, tält, konservburkar och vapen flögs eller seglades in till de amerikanska soldaterna på öarna, och de delade generöst med sig av varorna till öborna.

De infödda hade aldrig upplevt så stor rikedom och för dem blev den eftertraktade "cargo" (last på engelska, reds. anm.) ett tecken på gudomligt ingripande av deras avlidna förfäder.

Radioutrustning utskuren i trä

När amerikanerna lämnade militärbaserna på de isolerade stillahavsöarna efter slutet på andra världskriget, slutade samtidigt leveranserna från ovan.

För att få de vita männen att återvända med de eftertraktade varorna började de infödda på öarna imitera de aktiviteter som de hade sett soldaterna utöva under sin tid på ön.

De byggde flygplatser med kontrolltorn, bemannade av flygledare som använde radioutrustning utskuren i trä och tände bål som signalljus.

Böner från Cargo Cult påverkar inte vulkangud

Det är osäkert hur många Cargo Culter som har existerat på de isolerade stillahavsöarna genom tiderna.

Men man vet att den märkliga religionen är så gott som utdöd i dag.

Det är bara på ön Tanna Island som Cargo Cult fortfarande existerar. I mer än 70 år har de bett för att deras gud ska återvända från öns vulkan och återge västligt välstånd till befolkningen.

Hittills har de inte blivit bönhörda.