Israel Antiquities Authority

Blodigt grekiskt slag bekräftar biblisk myt

Fort i ruiner: Förkolnat virke och massor av vapen vittnar om stor judisk seger för 2 100 år sedan.

Ruinerna av ett litet fort från 100-talet före Kristus bekräftar enligt en israelisk forskare en central del av Bibeln. I ett pressmeddelande förklarar det israeliska antikvarieämbetet (IAA):

”Vi har funnit ett fort som ingick i en befäst försvarslinje, som uppfördes av grekiska härförare för att försvara den stora hellenistiska staden Maresha.”

Maresha låg 45 kilometer sydväst om Jerusalem, och för stadens grekiska invånare tycks försvarsanläggningen dessvärre inte ha hjälpt. I ruinerna fann arkeologer förkolnat virke från ett flera meter högt torn samt massor av vapen och projektiler, som fiendens slungor har beskjutit de grekiska styrkorna med.

Det grekiska fortet besegrades av de så kallade hasmonéerna. De upprättade senare ett judiskt kungadöme som varade i nästan 100 år.

© Israel Antiquities Authority

Seger firas under chanukka

Fortet uppfördes troligen under Antiochos IV – den grekiske kungen som regerade det seleukidiska riket från 175 till 164 före Kristus. Dagens Israel var en del av hans imperium, men kungen skaffade sig många fiender genom att konfiskera judarnas tempel i Jerusalem och förvandla det till en helgedom åt guden Zeus.

Omkring år 168 före Kristus gjorde judarna uppror, och fyra år senare lyckades de befria Jerusalem. De återinvigde templet till sin gud – en händelse som sedan dess firas under det som kallas chanukka, som sammanfaller med kristendomens jul.

Upproret mot Antiochos IV nämns också i katolska och ortodoxa länders versioner av Gamla Testamentet.

Läs också: Olympens tolv grekiska gudar styrde Grekland