Rallarnas slit tog Sverige framåt
De första rallarna var drängar och torparpojkar som slet hårt under usla villkor. De banade väg för industrialiseringen – men var ofta fruktade där de drog fram.

Rallare längs Riksgränsbanan 1902.
Ursprunget till ordet rallare är lite oklart – det kan komma från "rallväg", en försvenskning av det engelska railway, eller från "ralla", skottkärra.
Till en början var beteckningen närmast ett skällsord, för rallarna var fruktade ute i bygderna på grund av sina vilda "rallarslagsmål" (slagsmål helt utan regler), sitt understundom hejdlösa drickande och sina framgångar bland ortens unga kvinnor.
I dag däremot är rallare något av en hederstitel och många anläggningsarbetare har genom åren betraktat sig som deras efterträdare och kallat sig för väg-, vatten- eller kärnkraftsrallare.
Gemensamt är de rörliga arbetsplatserna långt hemifrån. Men skillnaderna mellan då och nu är verkligen stora.
De första rallarna
Den facklige historieskrivaren Torvald Karlbom beskriver de första rallarna som "många gånger vildsinta men ofta också veka före detta bonddrängar och torparepojkar" som rekryterades från landsbygden i Småland och Blekinge.
De var "nomadiserande grovarbetare, som väpnade med spett och borr, korp och spade, utrustade med storväst och mollskinnsbyxor, goda kroppskrafter och äventyrslust, sökte sig dit varhelst en järnväg byggdes eller ett anlägg planerades".
Det här var långt före arbetsförmedlingarnas tid, men från kyrkornas predikstolar efterlyste prästerna rallare och skottkärror till järnvägsbyggena. Många gånger var det de starkaste och mest äventyrslystna som svarade – arbetet var ett billigare alternativ än Amerikabiljetten och många hoppades att komma bort från förtryck och fattigdom.
I boken Rallarminnen (Nordiska museet 1949) berättar en man om hur han och fyra andra lantarbetare på en bondgård delade en usel drängstuga på 30 kvadratmeter och om hur tankar på att ge sig av bara förblev tomt prat och önskedrömmar: "Hatet och missnöjet gick inåt. De flesta surnade och resignerade."
Men det blev lättare att verkligen bryta upp när järnvägsbyggena kom, förklarar han:
"Då kunde de stora och kraftiga drängarna, de som inte märkts av långvarigt slit och svält, bli mera uppkäftiga mot husbonden och sticka iväg till anläggnings- och rallarjobb, där styrka och hårdförhet var en uppskattad tillgång hos både arbetsbefäl och arbetskamrater."