kremlin.ru
Rohani, Alijev, Putin

Vilket styresskick har Azerbajdzjan?

Sedan 1993 har Azerbajdzjan styrts med fast hand av familjen Alijev. Nu ska sport och andra kulturevenemang skönmåla den brutala diktaturen.

Azerbajdzjan är en av Europas sista diktaturer. Formellt är landet en demokrati, men i nästan tre decennier har det styrts av ett enda, dominerande parti. Landet får kritik för sitt auktoritära styresskick, som innebär att politiska motståndare förföljs, kritiska journalister fängslas, och mänskliga rättigheter förtrycks.

Bakom den brutala regimen står familjedynastin Alijev, som sedan 1993 har regerat landet med järnnäve efter lösgörandet från Sovjetunionen två år tidigare. Efter ett antal år med Hejdar Alijev vid makten valdes sonen Ilham Alijev år 2003 till president med 76 procent av rösterna. Landets valsystem har dock fått kritik för omfattande valfusk.

Rohani, Alijev, Putin

President Ilham Alijev från Azerbajdzjan är nära allierad med andra auktoritära stater som Iran och Ryssland.

© kremlin.ru

Sport ska bättra på anseendet

På senare år har president Ilham Alijev försökt bättra på landets anseende med hjälp av så kallad sportswashing, då Azerbajdzjan har betalat stora summor för att hysa en lång rad kultur- och idrottsevenemang i ett försök att framstå i bättre dager för omvärlden.

Landet har bland annat stått värd för formel 1, European Games och Europa League-finalen i fotboll. Dessutom har landet arrangerat Eurovision och utan framgång ansökt om att få arrangera OS 2016 och 2020. Senast spelades fyra matcher i fotbolls-EM på planer i Azerbajdzjan.