Varifrån kommer politikens uppdelning i höger och vänster?

Varför talar man om höger- och vänsterflygel inom politiken?

I brittiska underhuset sitter politikerna åtskilda med regeringens supportrar till höger om talmannen och oppositionen till vänster.

Höger och vänster som politiska motsatser har sina ­rötter i 1500-talets England. Underhusets ledamöter började ha sina möten i den lilla kyrkan St Stephens i Londons Westminster Palace. Under debatterna satt anhängare av kungens politik till höger om ordförandens stol mitt framför altaret. Motståndarna satt till vänster. Kyrkbänkarna var vända mot mittgången och de båda grupperna stirrade varandra i ögonen.

Efter franska revolutionens utbrott 1789 började även medlemmarna ur national­församlingen i Paris att dela lokalen mellan sig. De revolutionära tog plats till vänster, kungens supportrar till höger. Grupperna var inte organiserade som partier med namn, utan kallades bara för högerflygeln och vänsterflygeln.

På 1870-talet hade uppdelningen blivit så vanlig att franska partier började att använda höger och vänster i sina namn, till exempel den repub­likanska vänstern, extrem­vänstern och mitt-högern.

I Sverige har vi i dag socialistiska och borgerliga partier, men före det demokratiska genombrottet gick block­gränsen snarast mellan högern å ena sidan och liberaler och socialdemokrater (vänstern) å den andra.