Bettmann/Getty Images
arlo guthrie fredstecken i luften

Varifrån kommer fredstecknet?

Fredstecknet är en av världens mest igenkännbara symboler, men det är inte många som vet att den har sitt ursprung i sjöfarten.

Fredssymbolen är egentligen en antikärnvapensymbol. Tecknet utformades med anledning av en demonstration mot kärnvapen i London 1958.

Den engelske formgivaren Gerald Holtom använde flaggsignalerna för bokstäverna N och D som en förkortning av nuclear disarmament, ”kärnvapennedrustning”.

Tecknet uppmärksammades i medierna samma år, då en grupp aktivister seglade in i det amerikanska försvarets område för kärnvapenprovsprängningar vid Bikiniatollen i Stilla havet.

De protesterade mot att kärnvapen användes i området och hade en banderoll med symbolen på båten.

Tecknet fick större spridning framför allt från 1960, då den amerikanske studenten och fredsaktivisten Philip Altbach besökte London.

Med sig hem till Chicago hade han en hel påse med märken med symbolen.

Altbach delade ut dem på University of Chicago och övertalade Student Peace Union att göra tecknet till organisationens officiella symbol.

Tiotusentals märken såldes på universitet över hela USA under de följande åren.

Under Vietnamkriget spred tecknet sig till resten av fredsrörelsen och blev det globala tecknet för fred och antimilitarism.

marine naval peace sign origin
©

Marina signaler blev fredssymbol

Världens alla flottor använder samma system av flaggsignaler, och varje bokstav i alfabetet har sitt eget tecken. N och D användes som mall för fredssymbolen. De står för nuclear disarmament, ”kärnvapennedrustning”.