Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

arlo guthrie fredstecken i luften

Varifrån kommer fredstecknet?

Fredstecknet är en av världens mest igenkännbara symboler, men det är inte många som vet att den har sitt ursprung i sjöfarten.

Bettmann/Getty Images

Fredssymbolen är egentligen en antikärnvapensymbol. Tecknet utformades med anledning av en demonstration mot kärnvapen i London 1958.

Den engelske formgivaren Gerald Holtom använde flaggsignalerna för bokstäverna N och D som en förkortning av nuclear disarmament, ”kärnvapennedrustning”.

Tecknet uppmärksammades i medierna samma år, då en grupp aktivister seglade in i det amerikanska försvarets område för kärnvapenprovsprängningar vid Bikiniatollen i Stilla havet.

De protesterade mot att kärnvapen användes i området och hade en banderoll med symbolen på båten.

Tecknet fick större spridning framför allt från 1960, då den amerikanske studenten och fredsaktivisten Philip Altbach besökte London.

Med sig hem till Chicago hade han en hel påse med märken med symbolen.

Altbach delade ut dem på University of Chicago och övertalade Student Peace Union att göra tecknet till organisationens officiella symbol.

Tiotusentals märken såldes på universitet över hela USA under de följande åren.

Under Vietnamkriget spred tecknet sig till resten av fredsrörelsen och blev det globala tecknet för fred och antimilitarism.

marine naval peace sign origin

Marina signaler blev fredssymbol

Världens alla flottor använder samma system av flaggsignaler, och varje bokstav i alfabetet har sitt eget tecken. N och D användes som mall för fredssymbolen. De står för nuclear disarmament, ”kärnvapennedrustning”.

Läs också:

Politiker

Olof Palme: Mördaren försvann i mörkret

21 minuter
Politiker

Machiavelli planerade släkten Medicis fall

24 minuter
Politiker

De sörplade alla kaffe i Wien år 1913

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj