Varifrån kommer det röda korset?

Röda Korset grundades 1863 och är känt framför allt för sin sjukvårdspersonal, som hjälper sårade soldater i hela världen.

Röda Korset grundades 1863 och är känt framför allt för sin sjukvårdspersonal, som hjälper sårade soldater i hela världen.

Fine Art America & Wikimedia

Den humanitära organisationens symbol är en ”omvänd” schweizisk flagga, som består av ett vitt kors på röd botten.

Symbolen kom sannolikt till för att hedra den schweiziske författaren Jean-Henri Dunant, som 1863 tog initiativ till att grunda organisationen.

Fyra år tidigare hade Dunant bevittnat ett slag mellan österrikiska och fransk-italienska styrkor. Slaget vid Solferino var ytterst blodigt med omkring 6000 döda och 25000 sårade.

Till sin bestörtning såg Dunant att ingen gjorde något för att hjälpa fiendens sårade ­soldater.

De fick helt sonika ligga och dö där de fallit. Dunant organiserade ­traktens civila för att ­hjälpa de sårade, oavsett vilken sida de hade ­stridit på.

För egna pengar köpte han mediciner, förbandsmaterial och tält.

Efter slaget skrev Jean-Henri Dunant en bok om sina upplevelser – Minnen från Solferino – och reste runt till ledande militärer och politiker i hela Europa för att få stöd för sin strävan att garantera mänskliga rättigheter i krig.

I februari 1863 bildade Dunant och ett antal andra inflytelserika personer en kommitté, som skulle vidareutveckla idén om en neutral organisation, som tog sig an sårade i krig.

Året därpå presenterade de symbolen med det röda korset, som sjukvårdspersonal skulle bära i fält för att på så vis undgå att bli beskjutna. Svenska Röda Korset bildades 1865.