Fine Art America & Wikimedia

Varifrån kommer det röda korset?

Röda Korset grundades 1863 och är känt framför allt för sin sjukvårdspersonal, som hjälper sårade soldater i hela världen.

Den humanitära organisationens symbol är en ”omvänd” schweizisk flagga, som består av ett vitt kors på röd botten.

Symbolen kom sannolikt till för att hedra den schweiziske författaren Jean-Henri Dunant, som 1863 tog initiativ till att grunda organisationen.

Fyra år tidigare hade Dunant bevittnat ett slag mellan österrikiska och fransk-italienska styrkor. Slaget vid Solferino var ytterst blodigt med omkring 6000 döda och 25000 sårade.

Till sin bestörtning såg Dunant att ingen gjorde något för att hjälpa fiendens sårade ­soldater.

De fick helt sonika ligga och dö där de fallit. Dunant organiserade ­traktens civila för att ­hjälpa de sårade, oavsett vilken sida de hade ­stridit på.

För egna pengar köpte han mediciner, förbandsmaterial och tält.

Efter slaget skrev Jean-Henri Dunant en bok om sina upplevelser – Minnen från Solferino – och reste runt till ledande militärer och politiker i hela Europa för att få stöd för sin strävan att garantera mänskliga rättigheter i krig.

I februari 1863 bildade Dunant och ett antal andra inflytelserika personer en kommitté, som skulle vidareutveckla idén om en neutral organisation, som tog sig an sårade i krig.

Året därpå presenterade de symbolen med det röda korset, som sjukvårdspersonal skulle bära i fält för att på så vis undgå att bli beskjutna. Svenska Röda Korset bildades 1865.