Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Alexander II och checken som Ryssland fick för Alaska.

Samhälle - Politik

Varför sålde Ryssland Alaska?

Hur kom det sig att Ryssland lät USA köpa Alaska?

SVAR Alaska upptäcktes år 1741 av dansken Vitus Bering som var i rysk tjänst. Därför gjorde Ryssland tidigt anspråk på området och dess pälshandel.

Under 1800-talet minskade inkomsterna från pälshandeln samtidigt som tsar Alexander II behövde pengar för att modernisera det ryska samhället och armén. Dessutom fruktade tsaren att Alaska skulle gå förlorat utan kompensation om britterna försökte erövra området.

1867 sålde han därför Alaska till USA för 7,2 miljoner dollar.

Gata i Sheep Camp i Alaska under guldrushen i slutet av 1800-talet. När USA köpte Alaska av Ryssland 1867 såg många amerikaner det som slöseri med pengar.

© library of congress

Summan motsvarade ungefär 2 procent av det årets utgifter i den amerikanska statsbudgeten.

Med tanke på de fyndigheter av guld och olja som senare gjordes framstår det som ett vrakpris, men faktum var att många amerikaner såg köpet som slöseri med pengar. Något hopp om avkastning på kort sikt fanns inte.

USA:s främsta skäl till köpet var att stärka närvaron kring Stilla havet och försvåra britternas expansion i väs­tra Kanada.

1896 utbröt guld­rushen i Alaska, medan olje­utvinningen inleddes först på 1960-talet.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj