Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Zäta Höglund, den förste ledaren för det som i dag är Vänsterpartiet, talar inför en folksamling.

Samhälle - Politik

Vänsterpartiets hundra stormiga år

För 100 år sedan, den 13 maj 1917, bildades Sveriges socialdemokratiska vänsterparti som en radikalare utbrytning ur Socialdemokraterna. Partiet har haft en stormig historia med färgstarka partiledare.

Det nybildade Sveriges Socialdemokratiska Vänsterpartis förste partiledare 1917. Antimilitarist och revolutionär. Blev kritisk till samarbetet med Sovjets kommunistparti i Komintern och hoppade av 1924 för att bilda eget.

GUSTAV VASA - REVOLTÖREN SOM BLEV KUNG

Partiledare i omgångar och tillsammans med andra från 1918 till 1929. Arbetade för Komintern och ständigt i luven på Höglund. Var med om att byta namn på partiet 1921 till Sveriges Kommunistiska Parti. Blev dock själv utesluten 1929 efter kritik mot stalinismen.

KARL XII OCH STORMAKTSVÄLDETS FALL

Sven Linderot balanserade partiet i 23 år – längst av alla – mellan det revolutionära Komintern och samarbete med S. Fick över 10 procent i valet 1944 vilket länge var partiets högsta siffra.

RAOUL WALLENBERG – HJÄLTEN SOM FÖRSVANN

Moskvatrogen. Försvarade både Sovjets invasion av Ungern 1956 och nedskjutningen av den svenska DC-3:an över Östersjön.

GULAG VAR STALINS SLAVLÄGER

Började fjärma sig från Sovjet och tog avstånd från invasionen av Tjeckoslovakien 1968. Mest känd för uttalandet »Nån jävla ordning ska det vara i ett parti«. Genomdrev namnbytet till Vänsterpartiet Kommunisterna.

VIKINGATIDENS SISTA STRID

Ledde partiet under murens fall och fortsatte företrädarens omvandling av det till ett demokratiskt parti, manifesterat i att "kommunisterna" försvann ur namnet 1990.

SVENSKA FLAGGANS HISTORIA

Tryckte starkare på feminism och stärkte partiet bland offentliganställda. Nådde all time high vid valet 1998 med 12 procent.

KATA DALSTRÖM – STRIDBAR AGITATOR

Var traditionalisternas kandidat när han valdes till partiledare. Kallade sig kommunist under sina första år på posten.

KARL XIII - EN DOLDIS PÅ TRONEN

Europaparlamentariker som blev partiledare.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj