Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

gammel lov hammurabi

Vad handlade historiens första lagtexter om?

Wikipedia

Världens äldsta lagtext är kung Ur-Nammus lag från år 2100 f.Kr. Ur-Nammu härskade i den sumeriska staden Ur i våra dagars Irak, och forskarna har lyckats tyda ca 40 av lagarna som bland annat tar upp stöld och förrymda slavar.
Den mest berömda och välbevarade av de tidigaste lagtexterna är den babyloniske kungen Hammurabis lag från 1800-talet f.Kr. Lagen skrevs ner efter att gudarna hade befallt kungen att utfästa en lag, som skulle ”skapa en rättfärdig regim i landet, förgöra det onda så att de starka inte skulle skada de svaga, och upplysa landet för att främja människans välfärd”.
Lagen skrevs ner på stora stentavlor och spreds ut i riket. Lagen handlade i synnerhet om rättssäkerhet, egendomsrätt, slaveri och lantbruk. Och straffen var hårda:
§ 25: Om ett hus fattar eld och en man som kommer för att släcka elden stjäl av lösöret, ska han själv kastas i samma eld.
§ 129: Om en mans hustru blir påkommen med en annan man, ska de bindas och kastas i floden.
§ 229: Om en byggmästare bygger ett hus, och huset rasar samman och husägaren dör, ska byggmästaren avrättas.
Lagarna spred sig till grannländerna och fick stort inflytande i samhällena under antiken.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj