Imperial War Museum

Winston Churchill överlevde flera attentatsförsök

Winston Churchill hyllades av många, men han utsattes även för flera attentatsförsök.

Winston Churchill hade många fiender och var föremål för minst tio mordkomplotter.

Enligt Walter Thompson, Churchills livvakt åren 1921–45, inträffade det första mordförsöket 1922, då tre beväpnade män från den irländska separatiströrelsen IRA smög runt Churchills Rolls-Royce.

Männen upptäcktes i tid, och inga skott avfyrades. Churchill var oerhört impopulär i Irland, efter att han som krigsminister hade använt veteraner från första världskriget – kända som Black and Tans – för att brutalt slå ner den irländska frihetsrörelsen.

De flesta attentatsförsöken ägde rum under andra världskriget.

Det första inträffade under tyskarnas invasion av Frankrike, då ­grevinnan Hélène de Portes angrep Churchill med en kniv under förhandlingar om fransmännens fortsatta deltagande i kriget.

Portes var premiärminister Paul Reynauds älskarinna, men hon var även fascistsympatisör och närde ett fanatiskt hat till Churchill.

©

Chokladbomb skulle ta livet av Churchill

1: Sprängmedel
2: Tunt lager choklad
3: Metallhölje
4: Bröt Churchill av en bit choklad skulle han utlösa bomben.

Nazisterna var själva angelägna om att bli av med den brittiske ledaren och 1943 placerade de en bomb i hans flygplan under ett besök i Egypten.

Men underrättelsetjänsten fick nys om försöket, och Churchill ändrade sina resplaner.

Tyskarna försökte även smuggla in choklad fylld med sprängmedel till Churchill, som gärna åt sötsaker under de långa mötena i krigskabinettet.

Underrättelsetjänsten avslöjade dock attentatsplanen i tid, så chokladen kom aldrig fram.