Vem mördade Olof Palme: Två teorier

Mordet på Olof Palme har sysselsatt både skarpa och mindre slipade hjärnor. Mordet är fortfarande ouppklarat och teorierna kring vem som egentligen låg bakom dådet är många.

Var det högerextremism?

Polisens agerande på mordnatten har fått många att tro att det inte var fråga om vanlig klantighet utan i stället en sammansvärjning bland högt uppsatta polischefer som själva låg bakom mordet och nu försökte sabotera utredningen.

Det styrker teorin: Polisen gjorde det lätt för gärningsmannen att undkomma. Dessutom har det senare bevisats att flera stockholmspoliser var högerextremister eller rentav nazister.

Det talar emot teorin: En sådan sammansvärjning hade krävt åtminstone 15-20 centralt placerade poliser och hade varit svår att hemlighålla någon längre tid.

Inte minst när det – som här – utlovats en belöning på 50 miljoner kronor till den som lämnar sådan information att mordet kan klaras upp.

LÄS HELA HISTORIEN: Läs hela artikeln om mordet på Olof Palme

Var det hat?

Många tror fortfarande att det faktiskt var Christer Pettersson som sköt Palme.

Det styrker teorin: Pettersson var absolut kapabel att mörda spontant. Han hade högerextrema sympatier och var i närheten av mordplatsen just den natten.

Det talar emot teorin: Petterson kunde inte bindas till brottsplatsen eller mordvapnet. Dessutom var han narkoman och inte i form att ta sig upp för de 89 branta trappstegen i Tunnel­gatan i långa språng.

Var det girighet?

Under sin sista dag i livet var Palme mycket upprörd efter ett möte med Iraks ambassadör som klagat över att den svenska vapentillverkaren Bofors bevisligen hade sålt vapen till Iran.

Palme var själv inblandad i en av Bofors betydligt större affärer och hade tillsammans med Indiens regeringschef Rajiv Gandhi rott hem en order för 8,4 miljarder kronor.

Gandhis krav var att Bofors inte skulle använda mutor. Men när Palme fick veta att Bofors olovligt exporterat vapen till Iran var han rädd att företaget hade använt mutor även i Indien.

Och den misstanken visade sig vara befogad. Senare uppdagades det att Bofors betalat åtskilliga miljoner i mutor via välavlönade mellanhänder.

Dessa mellanhänder kan ha legat bakom mordet. Palme har eventuellt hotat med att dra tillbaka sitt stöd till vapenhandeln, vilket kan ha skapat ett motiv för att få honom undanröjd innan han hann sätta stopp för miljardaffärerna.

Det styrker teorin: Palme var upprörd efter mötet med Iraks ambassadör.

Det talar emot teorin: Det finns inga bevis för att Bofors och mellanhänderna kände till Palmes ilska och besvikelse.