NARA
Gorbatjov Biden Omama

Vad gjorde Michail Gorbatjov efter Sovjetunionens fall?

I december 1991 löses det en gång så mäktiga Sovjetunionen upp – och plötsligt står landets president Michail Gorbatjov utan jobb. Lyckligtvis hittar han ett nytt projekt att ta sig an.

Med Sovjetunionens upplösning 1991 tog även Michail Gorbatjovs tid som ledare för den kommunistiska världen slut. Under 1980-talet hade Gorbatjov arbetat för att minska de politiska spänningarna under kalla kriget samt för att driva igenom reformer som skulle föra öst- och västblocket närmare varandra.

Men när Sovjetunionen kollapsade blev den 25 december 1991 Gorbatjovs sista arbetsdag. Han ville fortsätta att arbeta med politik, men insåg snabbt att det inte fanns någon plats för honom i det nya politiska landskapet i Moskva.

Gorbatjov valde då att grunda en allmännyttig organisation, som forskar på rysk historia och politik. Organisationen arrangerar även toppmöten, då politiker, forskare och opinionsbildare från hela världen möts för att diskutera hur en fredligare och mer hållbar värld ska kunna uppnås.

Gorbatjov Biden Omama

Under lång tid efter Sovjetunionens fall var Gorbatjov (t.h.) fortfarande en stor aktör i internationell politik – här står han tillsammans med Barack Obama och Joe Biden.

© NARA

Var emot Jeltsin och Putin

Organisationen var Gorbatjovs hjärtebarn, och för att skaffa pengar till den höll han föredrag runt om i världen och uppträdde i reklam – för bland annat Pizza Hut och Louis Vuitton.

Samtidigt var Gorbatjov en högljudd kritiker av sin efterträdare Boris Jeltsin. Gorbatjov var så kritisk mot Jeltsin att han ställde upp mot honom i presidentvalet 1996. Resultatet blev en förödmjukelse, eftersom den tidigare ledaren fick endast cirka 0,5 procent av rösterna.

Efter Putins valseger år 2000 riktade Gorbatjov nu sin kritik mot den nye presidenten, som han anklagade för att driva Ryssland tillbaka till Sovjettiden. I flera år arbetade Gorbatjov på att bilda ett socialdemokratiskt mittenparti, som skulle fungera som en motvikt till Putins nationalistiska strävan.

Gorbatjov kommenterade inte den ryska invasionen av Ukraina, innan han avled den 30 augusti 2022, men hans organisation uppmanade till ”omedelbara fredsförhandlingar”.