Michael Evans, 1982 (NARA/Reagan Library)
Foto av president Ronald Reagan

Ronald Reagan gav Sovjetunionen dödsstöten

Ronald Reagan kallades för ”en lallande idiot”, när han 1981 tillträdde som USA:s president. Men den tidigare skådespelaren bidrog till att lyfta järnridån i Europa och avsluta kalla kriget.

Vem var Ronald Reagan?

Ronald Reagan var USA:s 40:e president mellan 1981 och 1989.

När den före detta Hollywood-skådisen klev in i Vita huset gjorde man narr av honom i både USA och Europa, och i synnerhet vänstern beskrev den republikanske politikern som ”en lallande idiot” och en ”skjutgalen cowboy”.

I dag är bilden av Ronald Reagan mycket mer nyanserad.

Hans hårda linje mot Sovjetunionen ledde till ett nedrustningsavtal, som resulterade i murens fall 1989 och kommunismens undergång i Europa.

Att Ronald Reagan skulle bli en av 1900-talets mest ikoniska amerikanska presidenter var det emellertid få som kunde föreställa sig.

En fattig pojke från Mellanvästern

Ronald Reagan föddes 1911 i Tampico i delstaten Illinois. Familjen hade ont om pengar, och flyttade ofta. När Ronald Reagan var nio år gammal hade han redan bott på sju olika platser.

Hans far arbetade som skosäljare och var alkoholist. Som barn fann Ronald Reagan en dag sin far redlöst berusad i snön utanför huset och fick släpa in honom i värmen. Efter det var Ronald mannen i huset.

Som ung fick Ronald Reagan jobb som sportkommentator för WHO Radio i Des Moines i delstaten Iowa. År 1937 reste han till Kalifornien för att rapportera från en Chicago Cubs-match i radio, och under vistelsen där passade han på att gå på en provspelning i Hollywood.

Det blev startskottet till en karriär inom film och tv, som på omvägar ledde till Vita huset.

Ronald Reagan som skuespiller

Från B-filmsstjärna till ordförande

De följande 25 åren tillbringade Ronald Reagan framför kameran som skådespelare i 52 filmer.

Hans stora genombrott kom med filmen Knute Rockne: All American från 1940, i vilken han spelade den amerikanske fotbollsspelaren George Gipp.

Ronald Reagan fick aldrig några stora framgångar som skådespelare och kallade sig själv för ”B-filmernas svar på Errol Flynn”.

Men i slutet av 1940-talet fann han sin rätta plats i Hollywoods hierarki som ordförande för filmskådespelarnas fackförening – Screen Actors Guild. Där arbetade han framför allt för att motverka det påstådda kommunistiska inflytandet i Hollywood.

Ronald Reagan som skådespelare 1940

Ronald Reagan medverkade i 52 filmer, innan han på 1960-talet bytte Hollywood mot ett liv i politiken. Hans mest kända roll är som den amerikanske fotbollsspelaren George Gipp i filmen ”Knute Rockne: All American” från 1940.

© Wikimedia Commons

Ronald Reagans arbete som ordförande för Screen Actors Guild tog all hans tid, och 1948 fick hans hustru Jane Wyman nog och ansökte om skilsmässa. De fick två barn, varav ett dog vid födseln, och senare adopterade de en pojke.

Senare träffade Ronald Reagan skådespelerskan Nancy Davis, och de gifte sig den 4 mars 1952. De fick två barn tillsammans.

President Ronald Regan och hans hustru Nancy Reagan

Ronald Reagan var gift med Nancy Reagan i 52 år. Nancy Reagan var även hon ursprungligen skådespelerska, och som första dam blev hon känd framför allt för kampanjen ”Just Say No” mot droger.

© Shutterstock

Vid det laget hade Ronald Reagan ersatt filmrollerna med en fast tjänst som programledare för en dramakomediserie på tv-kanalen CBS.

Där förfinade han den skicklighet som talare som senare skulle ta honom ända till toppen i amerikansk politik.

När blev Ronald Reagan president?

Äldste på posten

Ronald Reagan valdes till USA:s president 1980. Den tidigare skådespelaren var 69 år gammal och då den äldsta person som valts till ämbetet.

Vägen till Vita huset tog sin början på allvar 1964. Då fick Ronald Reagan sitt politiska genombrott, när han höll ett tv-sänt tal för den republikanske presidentkandidaten Barry Goldwater.

Strax därefter lyftes Reagan fram som de konservativa republikanernas nya hopp, och 1966 vann han guvernörsvalet i Kalifornien.

Ronald Reagan var guvernör för USA:s folkrikaste delstat i åtta år, men hans ambitioner sträckte sig längre.

Både 1968 och 1976 ställde han upp som republikansk kandidat inför presidentvalet, men vann inte nomineringen någon av gångerna.

Först fyra år senare utsågs han till presidentkandidat för republikanerna, och 1981 inledde han sin ämbetsperiod som USA:s president.

Komikern Bob Hope frågade en gång Ronald Reagan hur det var att vara president. Reagan svarade: ”Tja, det är inte så mycket annorlunda än att vara skådespelare, bortsett från att jag även måste skriva manuset.”

Manuskriptet verkade vara klart från början.

Som den förste presidenten sedan 1930-talets New Deal hade Reagan som uttalat mål att avveckla välfärdsstaten.

Hans ekonomiska politik, som fick beteckningen ”reaganomics”, innebar bland annat stora skattesänkningar och reduceringar av de offentliga utgifterna. Utrikespolitiskt blev han känd framför allt för sitt hårda motstånd mot kommunismen och sin hårda linje mot i synnerhet Sovjetunionen.

År 1986 stod Ronald Reagan inför sin största politiska kris, när det avslöjades att USA hade sålt vapen till Iran, trots att ett vapenembargo rådde mot landet.

Den officiella förklaringen var att USA försökte förbättra chanserna för att en grupp amerikaner, som terrorister höll som gisslan i Libanon, skulle friges.

I själva verket användes intäkterna från vapenförsäljningen i hemlighet för att stötta rebellgruppen Contras i Nicaragua, vars mål var att störta regimen i landet.

Bättre gick det, när Ronald Reagan höll sitt historiska tal vid Berlinmuren den 12 juni 1987.

Som en kulmen på USA:s stenhårda kritik mot Sovjetunionen yttrade Reagan de numera berömda orden: ”Mister Gorbatjov, riv den här muren!”

Två år senare fick Ronald Reagan som han ville, när muren föll, och järnridån genom Europa lyftes bort.

VIDEO: Klassiskt citat höll på att aldrig yttras.

”Mister Gorbatjov, riv den här muren!” dundrade Ronald Reagan från Brandenburger Tor i Berlin den 12 juni 1987 i en uppmaning till den sovjetiske ledaren Michail Gorbatjov. Men den berömda uppmaningen var nära att inte komma med i talet. Flera rådgivare hade avrått Reagan från att använda meningen i sitt tal, eftersom de var rädda att det skulle uppfattas som onödigt provocerande vid en tidpunkt, då Sovjetunionen genomgick positiva förändringar sett med amerikanska ögon.

Ronald Reagan efter presidentperioden

Alzheimer blev Reagans undergång

När Ronald Reagan 1989 avslutat sin andra ämbetsperiod drog han sig tillbaka till sitt hem i den välmående stadsdelen Bel Air i Los Angeles. Men pensionärstillvarons glada dagar varade inte särskilt länge.

I augusti 1994 diagnostiserades Ronald Reagan med alzheimer, och den 5 november skrev den tidigare presidenten ett brev till hela nationen om sin sjukdom.

Ronald Reagan avled den 5 juni 2004 av lunginflammation, som förvärrats av hans alzheimer. I kölvattnet på hans död vällde det in kondoleanser från världens ledare.

Den dåvarande amerikanske presidenten, George W. Bush, sa bland annat: ”Det är en tragisk dag i USA:s historia. Ronald Reagan lämnar efter sig en nation som han återupprättade, och en värld som han räddade.”

Ronald Reagan var känd för sin humor och sitt tydliga sätt att kommunicera med det amerikanska folket som landets ledare. Privat var det emellertid få som visste vad som dolde sig bakom leendet.

Som historikern Edmund Morris sa i samband med publiceringen av en biografi om Ronald Reagan, var den tidigare presidenten en gåta för de flesta:

”Han är en av de gåtfullaste personer som har funnits. Jag förstår fortfarande inte personen Ronald Reagan. Ingen förstår Ronald Reagan. Till och med Nancy, hans hustru under ett helt liv, har anförtrott mig att hon innerst inne är osäker på vem han egentligen är.”