Mordet på statsminister Olof Palme 1986 är fortfarande inte uppklarat.

Olof Palme mördas

DEN HÄR VECKAN I HISTORIEN: Den 28 februari 1986 mördas statsminister Olof Palme på öppen gata i Stockholm. Mordutredningen pågår fortfarande.

24 februari 2014 av Janina Weitner

Skjuts i ryggen

Strax före midnatt den 28 februari skjuts Olof Palme till döds på Sveavägen i Stockholm. Han och hans fru Lisbet är på väg hem efter ett biobesök, utan eskort av livvakter. Palme skjuts i ryggen med ett dödande skott på nära håll. Han avlider omedelbart. Även Lisbet Palme skadeskjuts innan gärningsmannen snabbt avviker från brottsplatsen.

Mordet fortfarande inte löst

Mordutredningen har kantats av kritik och är Sveriges mest omfattande någonsin. Flera olika spår följdes i jakten på mördaren, men först efter 2,5 år häktas en misstänkt gärningsman - Christer Petterson.

Pettersson fälls i tingsrätten enbart på Lisbet Palmes utpekande och för att han saknar alibi för mordnatten. Han frias senare i hovrätten på grund av bristande bevisning.

Preskriptionstiden för mord som tidigare var 25 år slopades 2010, därför pågår utredningen fortfarande.

Läs mer om mordet på Palme

Ladda ned den stora artikeln om mordet på Olof Palme från Världens Historia nr 13/2012 som PDF genom att klicka på knappen nedan.

För att ladda ned artikeln måste du vara registrerad användare på webbplatsen. Det är gratis att skapa en profil och tar bara ett ögonblick.

Kanske är du intresserad av...