Greatthinker2310/Wikimedia

Mahatma Gandhi – Indiens befriare

Med icke-våld lyckades Gandhi och hans rörelse tvinga britterna att ge självständighet åt Indien.

När?

1869–1948

Var?

Indien, Sydafrika och Storbritannien

Hur?

Mohandas Gandhi föddes i en indisk köpmannafamilj och fick sina föräldrars tillåtelse att studera juridik i Storbritannien. Därefter etablerade han sig som advokat i Sydafrika, som hade en stor indisk befolkning. Under en tågresa upplevde han hur en rasistisk medpassagerare vägrade dela kupé med en ”färgad” man.

Under de följande tjugo åren lyckades han genom olika kampanjer förbättra situationen för indier i Sydafrika.

När Gandhi 1915 återvände till sitt hemland var han redan känd för sin aktivism. Han hade också valt att ta av sig advokatyrkets kostym och börjat klä sig i traditionella indiska kläder.

Nu ville han genom icke-våld tvinga Storbritannien att ge självständighet åt Indien.

Den mest kända av flera kampanjer baserade på civil olydnad genomfördes 1930, då Gandhi ledde den så kallade saltmarschen. Under andra världskriget fortsatte han att bedriva kampanjer för indisk frihet. År 1947 gav britterna med sig.

”Det vore en bra idé.” Gandhis svar på en journalists fråga om vad han tyckte om ”västerländsk civilisation”

Varför?

Britterna hade kontrollerat Indien sedan slutet av 1700-talet, först genom East India Company. Efter ett uppror på 1850-talet hade emellertid det enorma landet blivit en kronkoloni under Storbritannien.

En liten minoritet av brittiska tjänstemän kontrollerade den stora indiska befolkningen med hjälp av militär närvaro och stränga lagar som gynnade brittisk handel. I slutet av 1800-talet införde till exempel Storbritannien ett saltmonopol för att skydda den brittiska saltindustrin.

Det var detta Gandhi protesterade mot genom saltmarschen, som skulle visa att indierna kunde klara sig med sina egna salttillgångar.

Den brittiska kolonialmakten kontrollerade länge Indien genom att tillämpa en söndra och härska-politik mot landets många olika folkslag och religiösa grupper.

gandhi mördad nyhetsartikel

På väg till ett bönemöte i januari 1948 blev Gandhi skjuten av hindutvaaktivisten Nathuram Godse.

© John frost newspapers/imageselect & Historic Collection/Imageselect

Vad hände sedan?

Gandhi blir känd som Mahatma, ”stor ande”, sedan Rabindranath Tagore, den indiske Nobelpristagaren i litteratur, gett honom tillnamnet.

Han förlorar dock inflytande i slutet av självständighetsprocessen, då andra politiker tar över.

1947

Efter en allvarlig konflikt mellan hinduer och muslimer delas den brittiska kolonin i de självständiga staterna Indien och Pakistan, som i sin tur delas i en västlig och en östlig del.

Tusentals människor dödas under oroligheter som bryter ut i samband med delningen och förflyttningen av befolkningsgrupperna.

1948

Gandhi, som förgäves försöker stoppa våldet mellan befolkningsgrupperna, mördas den 30 januari av hindutvaaktivisten Nathuram Godse.

1971

Invånare i östra delen av Pakistan, som anser att regeringen i Islamabad struntar i dem, inleder en frihetskamp.

Tusentals människor dödas när säkerhetsstyrkor bekämpar separatisterna. I kriget som följer får rebellerna stöd av Indien, och till slut tvingas Pakistan kapitulera.

Som ett resultat av kriget grundas den nya staten Bangladesh.