Kennedy strax före skotten. Guvernör Connally, som också sårades, sitter framför.

© Alamy/Imageselect

Konspirationsteori: Vem mördade John F. Kennedy?

Var det vicepresidenten, kubanerna eller ryssarna som låg bakom mordet på president Kennedy? Var Lee Harvey Oswald över huvud taget inblandad i attentatet? HISTORIA granskar 11 teorier om vad som egentligen hände i Dallas den 22 november 1963.

14 juni 2016 av Else Christensen

Resvägen gjordes ”skjutvänlig”

Teori: Kvällen innan Kennedy kom till Dallas lade komplottmakare om resvägen så att krypskytten Lee Harvey Oswald skulle kunna få presidenten inom skotthåll.

Fakta: Teorin bygger på en karta över resvägen som publicerades i The Dallas Morning News. På kartan svänger Kennedys kortege inte in på Dealey Plaza, som den gjorde i verkligheten, utan fortsätter på Main Street till motorvägen.

Men kartan i tidningen var felritad. En betongbarriär mellan vägbanorna på Main Street gjorde att Kennedys kortege inte hade kunnat köra ut på motorvägen om bilarna fortsatt rakt fram.

Det var bara i ritningen som tidningen gjort ett misstag. I artikeln om president­besöket stod det helt korrekt att kortegen skulle svänga vid Dealey Plaza. Konkurrenttidningen Dallas Times Herald beskriver dessutom rätt resväg både i ord och på en karta. 

Inte prenumerant? Köp tidningen här:

Paraply lamslog Kennedy

Teori: Den svartklädde mannen med paraply ingick i komplotten och sköt en giftpil i halsen på president Kennedy – paraplyet var vapnet.

Fakta: Mannen med paraplyet identifierades 1978 sedan utredningskommissionen United States House Select Committee on Assassinations hade efterlyst honom.

Hans namn var Louie Steven Witt, och han förklarade för kommissionen att paraplyet inte hade något med attentatet att göra. 

Det var menat som en tyst protest mot presidentens far, Joseph P. Kennedy, som varit amerikansk ambassadör i Storbritannien och stöttat premiärminister Neville Chamberlains eftergiftspolitik gentemot Nazityskland. 

Chamberlain brukade alltid ha med sig ett svart paraply, som därför blev hans kännetecken. Witt kallade senare sin demonstration mot presidenten för ”ett dåligt skämt”. 

Paraplymannen kan bara ses på några få, otydliga bilder bilder.

© 2oceansvibe.com

Den magiska kulan spökar

Teori: En enda kula kunde omöjligen träffa både Kennedy och guvernör Connally i limousinen. Det måste finnas två skott – eller en ”magisk kula”, säger konspirationsteoretikerna sarkastiskt.  

Fakta: Hela teorin om att en enda kula omöjligen kunde ha träffat de båda männen bygger på en felritad skiss. I själva verket satt Kennedy

något högre upp än Connally och hade lutat sig en aning åt sidan. Därför kunde en kula passera rakt genom dem båda två. Det krävdes varken två skyttar eller någon ”magisk kula”. 

Denna förklaring har prövats av flera oberoende utredare, bl.a. TV-stationen Discovery Channel, som genomförde en rekonstruktion år 2007.

Kennedy dödad i korseld

Teori: Abraham Zapruders 8-mm-film visar att president Kennedy kastas bakåt i sätet med stor kraft – ett tydligt bevis på att han träffades framifrån och att fyra skyttar eller fler deltog i attentatet.

Fakta: Alla fysiska bevis pekar på att det bara fanns en enda gärningsman, Lee Harvey Oswald. Kennedys skottsår orsakades av en ensam gärningsman. Teorin om att det fanns flera skyttar bygger främst på suddiga sekvenser i Zapruders film och absurda detaljer, t.ex. hack i trottoaren, som i konspirationsteoretikernas ögon skulle ha orsakats av en kula som missade Kennedy.

Rent faktiskt visar filmen att skotten mot Kennedy avfyras med flera sekunders mellanrum. Det stämmer inte överens med teorin om flera skyttar som samarbetar. En av korselds-teorins många brister är också det faktum att fyra män med gevär skulle ha haft svårt att förbli oupptäckta på den öppna platsen. 

Presidentplanet Air Force One på Dallas flygplats samma dag som Kennedy blev skjuten.

© Dallas Times Herald

CIA lät mörda Kennedy

Teori: USA:s underrättelsetjänst CIA ville bli av med Kennedy och anlitade Oswald till att göra grovjobbet.

Fakta: Det finns inga källor som tyder på att CIA ligger bakom attentatet, men konspirationsteorin kan å andra sidan inte heller motbevisas. 

CIA hade fått stor makt under 1950-talet och underrättelsetjänstens enväldige direktör, Allen W. ­Dulles, lät CIA föra en nästan självständig utrikespolitik med kupper och lönnmord på statschefer som medel. Kennedy, som tröttnat på CIA:s inflytande, försökte begränsa organisationens roll.

Kanske kommer sanningen fram en dag när CIA offentliggör sina dokument enligt bestämmelserna i President John F. Kennedy Assassination Records Collection Act of 1992 – en lag som tvingar National Archives and Records Administration (NARA) att samla in allt arkiv­material som har med Kennedymordet att göra. Det ska ske år 2017. 

Vicepresidenten sköt presidenten

Teori: Kennedy hade planer på att byta ut Johnson som sin vicepresident efter valet år 1964. Det tänkte den ambitiöse Lyndon B. Johnson inte finna sig i.

Fakta: Madeleine Duncan Brown, som påstår sig ha varit Lyndon B. Johnsons älskarinna under 20 år – från 1948 till 1969 – berättade år 1982 att vicepresidenten låg bakom attentatet mot John F. Kennedy.

Kvällen före attentatet var Brown, enligt egen utsago, på en stor fest tillsammans med vicepresident Johnson, där även J. Edgar Hoover och Nixon deltog. Där skulle Johnson ha vis­kat till henne att ”efter i morgon kommer Kennedys aldrig att förödmjuka mig igen. Det är inget hot. Det är ett löfte”.

Browns historia har senare avfärdats av både historiker och journalister. Exempelvis var varken Johnson, Hoover eller Nixon med på den fest som Made­leine Brown syftar på.

Två timmar efter mordet svär Lyndon B. Johnson eden som ny president i USA.

© AP/Polfoto

Kubanerna hämnades

Teori: Exilkubanerna klandrade Kennedy för att invasionen i Grisbukten, USA:s kuppförsök i Kuba, blev ett misslyckande.

Fakta: Ryktena om att exilkubaner anlitat Lee Harvey Oswald som attentatsman är en av de mest seglivade konspirationsteorierna kring mordet på John F. Kennedy. 

Utredningskommissionen, The House Select Committee on Assassinations, som Kongressen tillsatt för att undersöka morden på både Kennedy och Martin Luther King, granskade möjligheterna till ett samband mellan Kennedymordet och högerorienterade exilkubaner, men hittade inga avgörande bevis. 

Maffiabossar gav ordern

Teori: ”Carlos sabbade det. Vi skulle inte döda John. Vi skulle ha dödat Bobby.” Det lär maffialedaren Santo Trafficante ha sagt på sin dödsbädd till maffiaadvokaten Frank Ragano.

Fakta: Carlos Marcello var maffiaboss i New Orleans. Marcello och Trafficante påstås ha hyst agg till bröderna Kennedy eftersom Robert (Bobby) Kennedy i egenskap av justitieminister gick hårt åt maffian. Mannen bakom teorin är Charles N. Shaffer Jr. 

Han ingick på sin tid i Warrenkommissionen som offi­ciellt utredde Kennedymordet in i minsta detalj. Men ingen som senare har granskat teorin har lyckats hitta minsta bevis för, eller antydan till, att det funnits någon form av förbindelse mellan maffian och Lee Harvey Oswald.

Oswald var ryssarnas man

Teori: Kennedy var en nagel i ögat på Sovjetunionen, som lät döda honom.

Fakta: När JFK varit USA:s president i bara några månader försökte amerikanerna invadera Sovjetunionens bundsförvant Kuba. 

Året därpå var världen nära ett kärnvapenkrig under Kuba­krisen. Trots det avfärdar historikerna denna konspirationsteori som tagen ur luften. Ett presidentmord är liktydigt med en öppen krigsförklaring och kunde ha lett till ett totalt utplånande kärnvapenkrig. 

Och då Oswald dessutom hade bott i Sovjet och var gift med en ryska, skulle det ha varit alltför riskabelt att anlita just honom till att skjuta Kennedy. 

Kennedys lik ”sminkades”

Teori: Läkarna tillfogade Kennedys döda kropp ett falskt skottsår i nacken för att ge Oswald skulden.  

Fakta: Konspiratörer på Air Force One skulle ha lyft ut Kennedys kropp från den ursprungliga bronskistan under flyg­resan från Dallas till Washington och placerat liket i en annan kista. 

Dold för TV-­kamerorna skulle Kennedy i kistan förts med helikopter till ett sjukhus där läkare opererat honom för att få det att se ut som om han bara hade skjutits bak­ifrån. Men Air Force One var upplyst av strålkastare och folk omkring kunde se planet klart och tydligt. Kennedys kropp kunde omöjligen ha smugglats ut ur planet.  

En bild av Kennedy på obduktionsbordet, där man kan ana att höger sida av huvudet saknas.

© Getty Images

Kennedy dog inte alls

Teori: Tack vare skickliga kirurger överlevde Kennedy attentatet.

Fakta: Enligt konspirationsteoretikerna dog Kennedy inte alls men fick svåra hjärnskador och måste därför gömmas undan offentlig­heten på en ö som ägdes av den rike grekiske skeppsredaren Aristoteles Onassis.

Teorin krossas fullständigt av bilder från obduktionen av John F. Kennedy. Fotografierna visar mycket tydligt att hela högra sidan av president Kennedys hjärna sköts bort under atten­tatet. 

Läkarna på Parkland­sjukhuset i Dallas, dit Kennedy kördes efter attentatet, insåg därför omedelbart att president Kennedy aldrig skulle kunna överleva med så omfattande skador.

Kanske är du intresserad av...