Richard Sears in the John F. Kennedy Presidential Library and Museum via Wikimedia Commons

Kennedyklanen: Vägen till Vita huset

1961 blir den 43-årige John F. Kennedy USA:s præsident. På bara fyra generationer har Kennedy-familjen via svett, alkohol och spekulation arbetat sig upp från fattiga immigranter till en av de rikaste släkterna i USA.

Patrick Kennedy lämnar ett utfattigt Irland

Den 22 april 1849 kommer Patrick Kennedy fram till Boston efter en flera veckor lång seglats. Han är 26 år och immigrerar från Irland där potatis­pesten har lett till svält och fattigdom.

Föräldrarna är sedan länge döda, och hans storebror har fått ta över familjens gård på Irland. Patrick har inte mycket pengar men en vän ordnar jobb åt honom som tunnbindare.

Familjen Kennedy blir rika på alkoholförbudet

Efter nio år i Amerika dör Patrick Kennedy i kolera och lämnar efter sig hustru och fyra barn. Patrick J. Kennedy är den ende sonen, och han är ambitiös och energisk.

Fjorton år gammal får han arbete i hamnen i Boston, och även om lönen är dålig lyckas han spara en del pengar för att investera i en bar. Så småningom köper han fler barer och börjar dessutom att importera whisky. Innan han fyllt 30 år är han en av stadens handlare i spritdrycker.

Patrick J. Kennedy har gott rykte i Bostons irländska immigrantkvarter, där han gärna hjälper de mindre privilegie­rade med pengar eller goda råd.

År 1884 utnyttjar han sin popularitet till att satsa på en politisk karriär för det demokratiska partiet. Först väljs han in i Representanthuset och senare blir han senator för delstaten Massachusetts.

Joseph P. Kennedy blir stenrik på spekulationer

Joseph P. Kennedy föds till världen som Kennedyklanens tredje generation i USA. Han har ärvt sin fars näsa för affärer och blir efter avslutade studier på Harvarduniversitetet rik på bland annat spekulation i aktier och fastigheter, samt uppköp och fusioner av filmbolag och biografkedjor.

När tidskriften Fortune år 1957 offentliggör sin lista över USA:s rikaste personer är Joseph P. Kennedy bland de 20 i toppen. Hans förmögenhet uppskattas till 200–400 miljoner dollar, vilket motsvarar mellan 1,5 och 3 miljarder dollar i dag.

Och det är mer än tillräckligt för att kunna driva en hel presidentvalskampanj om det skulle komma att bli aktuellt en dag.

JFK:s far var en av USA:s 20 rikaste män.

Familjen Kennedy: nio barn och en affär

Två av Bostons mest framstående irländsk­katolska familjer förenas när Joseph P. Kennedy år 1914 gifter sig med Rose Fitzgerald. Hon är dotter till Bostons borgmästare, demokraten John F. Fitzgerald.

Joseph och Rose får nio barn. Ett av dem döps till John Fitzgerald Kennedy. JFK:s far lever något av ett dubbelliv. Vid sidan om sitt familjeliv har han ett långvarigt och allmänt känt förhållande med den hyllade stumfilmsstjärnan Gloria Swanson.

Ett svart årtionde för Kennedyklanen

Olyckorna haglar över familjen Kennedy på 1940-talet. År 1941 lobotomeras John F. Kennedys vackra lillasyster Rosemary Kennedy. Hon lider av kraftiga humörsvängningar och det är meningen att ingreppet ska lindra problemen.

I stället blir hon totalt hjälplös efter operationen. Hon kan inte ens kontrollera sina toalettbesök. År 1944 omkommer den äldre brodern Joseph. Han var bombpilot och hade anmält sig som frivillig till ett livsfarligt uppdrag.

År 1948 drabbas syskonskaran återigen när Kathleen Kennedy dödas i en flygkrasch i Frankrike, bara 28 år gammal.

John F. Kennedy går in i politiken

Den stupade äldre brodern Joseph P. Kennedy var tänkt att bli familjens fanbärare, men i och med hans död läggs förväntningarna över på JFK.

Han inleder sin färd mot Vita huset och väljs år 1946 in i Representanthuset.

År 1952 får han en plats i senaten. Vid presidentvalet år 1960 besegrar han den republikanske kandidaten Richard Nixon.

JFK är den hittills yngste mannen att väljas till presidentämbetet. Hela världen chockas när han mördas efter knappt tre år på sin post.

JFK vann stor respekt för sin kyliga hantering av Cubakrisen år 1962 då världen stod på randen till ett kärnvapenkrig. USA:s ”högsta” ansåg dock att han var svag.

© Polfoto/Corbis