Sent på eftermiddagen den 30 januari 1948 väntade plantageföreståndaren Shri Jigyasu i Birlahusets trädgård.
Som så många andra hade han kommit för att få en skymt av mannen bakom Indiens självständighet – Mahatma Gandhi.
I hela sitt vuxna liv hade Shri Jigyasu beundrat Gandhi för hans kamp mot den brittiska kolonialmakten. Nu var han på affärsresa i New Delhi och ville ta chansen att få träffa den store hjälten.
”Lev som om du skulle dö i morgon. Lär som om du skulle leva för evigt”. Mahatma Gandhi
Varje kväll anordnade Gandhi nämligen offentliga bönemöten och han tog också promenader med sina anhängare i familjen Birlas stora, parklika trädgård. Och så, exakt klockan 18, kom han ut genom de stora terrassdörrarna: Den lille magre, skallige mannen med de runda, stålbågade glasögonen.
Mannen som hade besegrat det brittiska imperiet och säkrat Indiens självständighet året innan – Gandhi. Med värdiga, avmätta steg gick han längs grusgången för att hälsa på kvällens åhörare.
Tillsammans med resten av besökarna föll Jigyasu på knä för att hälsa och hedra fredshjälten.
Med ett milt leende lyfte Gandhi sin högra hand och välsignade besökarna. Plötsligt krossades idyllen.
Som om Gandhis lyfta hand vore en signal rusade mannen intill Jigyasu upp.

Efter mordet lade Gandhis anhängare honom på en bädd av blommor innan han fördes genom Delhis gator.
Han drog fram en pistol som han haft gömd under sin vida skjorta och på bara två meters håll avlossade han tre skott mot Gandhi som livlös sjönk ihop på trädgårdsgången.
Jigyasu skänkte inte en tanke åt gärningsmannen utan sprang genast fram till Gandhi.
Tillsammans med två andra bar han in sin döende förebild i Birlahuset. Gandhi dog innan läkaren hann komma. Under tiden hade gärningsmannen, den hinduiske extremisten Nathuram Godse övermannats och avväpnats.
Mahatma Gandhi tillbringade de sista fem månaderna av sitt liv i Birlahuset – ett palats som tillhörde den indiska finansfamiljen Birla.
Många av släktens medlemmar var goda vänner till Gandhi och Birlas hade aktivt kämpat för att göra Indien fritt från Storbritannien.
Familjen Birlas överhuvud Ghanshyam Birla hade låtit uppföra palatset år 1929.

Familjen Birlas affärsimperium omfattar såväl textiltillverkning som telekommunikation. Birlas forna palats är i dag ett museum.
Det byggdes i brittisk kolonialstil med stora fönster och glasdörrar som vette ut mot den vackra trädgården. Palatset med sina två våningar rymde elva sovrum och dessutom möteslokaler och kontor.
Huset intog en central plats i den indiska frihetskampen. Varje gång Gandhi var i New Delhi bodde han här hos familjen Birla.
Sedan Indien blivit självständigt 1947 flyttade Gandhi in i huset permanent. Härifrån styrde han delningen av sitt land i ett huvudsakligen hinduiskt Indien och ett huvudsakligen muslimskt Pakistan.
Bildandet av Pakistan retade upp nationalistiska hinduer som menade att området var indiskt territorium. Gandhis mördare Nathuram Godse var en av dem.
Efter Gandhis död vallfärdade tusentals personer till palatset för att hedra landsfadern. Familjen Birla lät allmänheten få tillträde till en del av den stora trädgården och uppförde dessutom en helgedom på platsen.
År 1984 skänkte familjen huset till den indiska staten. Palatset döptes om till Gandhi Smriti (Gandhis minne) och gjordes om till ett museum över Gandhi och Indiens självständighetskamp.
I dag rymmer huset bland annat 60.000 böcker, 6.000 fotografier och en mängd föremål som har anknytning till Mahatma Gandhis liv.
Mördaren dömdes till döden
Godse greps genast av vakterna, men kanske var han inte hjärnan bakom dådet.
Efter mordet på Gandhi sattes mördaren Nathuram Godse och hans kumpaner i fängelse. Sedan började en utdragen rättsprocess där Godse förklarade att han inte ångrade mordet.
I långa försvarstal sade han att ”Gandhi var skyldig till misstag efter misstag, fiasko efter fiasko, katastrof efter katastrof”, och förklarade att han hatade fredsälskaren Gandhi på grund av dennes nyckelroll i Pakistans frigörelse från Indien.
Polisen intresserade sig för en man som antogs ligga bakom dådet: Vinayak Savarkar. Han var ledare för den hinduiska nationaliströrelsen ”Hindu Mahasabha”, men förnekade all inblandning i mordet. Trots att åklagaren aldrig fann några bevis för att Savarkar låg bakom attentatet kvarstår misstankarna än.
Den 10 februari 1949 dömdes Godse och medhjälparen Apte till döden och deras kumpaner till livstids fängelse. Godse överklagade, men förgäves. Den 15 november 1949 slutade han och Apte sina dagar i galgen.

Nathuram Godse
Efter en lång rättsprocess blev mördaren hängd.

Vinayak Savarkar
Åklagaren försökte bevisa att Savarkar hade planerat mordet.