Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Samhälle - Politiker

Frigav Lincoln några slavar?

Amerikanska skolbarn får lära sig att president Abraham Lincoln gjorde alla slavar fria, men verkligheten är mer komplex.

Fortfarande slaveri efter lagstiftningen

Myten uppstod den 1 januari 1863, under det amerikanska inbördeskriget, när en ny lag som gjorde alla slavar fria trädde i kraft.

Det enda problemet var att den så kallade Emancipationsproklamationen bara gällde Sydstaterna, men var utfärdad av Nord­staternas president Lincoln, som inte hade någon makt i området, eftersom de båda lands­ändarna låg i krig med varandra.

Lincolns lag var i praktiken alltså en lag för ett annat land, och därför kan inte några slavar sägas ha vunnit sin frihet genom proklamationen. Lagen hade inte heller någon effekt i Nordstaterna, där några delstater fortfarande tillät slavar.

Förbudet mot slavar i Sydstaterna var en del av Lincolns strategi att demoralisera fienden. Nu slogs de fattiga vita i Sydstaterna plötsligt för att bevara de rika plantageägarnas privilegier och inte för Söderns frihet.

Först år 1865, efter Lincolns död, godkändes förslaget om en lag mot slaveri äntligen av kongressen.

Läs också:

Politiker

Abraham Lincoln var obesegrad brottningsmästare

2 minuter
Politiker

Machiavelli planerade släkten Medicis fall

24 minuter
Politiker

Olof Palme: Mördaren försvann i mörkret

21 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj