U.S. Government / Wikimedia Commons

Franklin D. Roosevelts äktenskap var en fasad

Franklin D. Roosevelt var älskad inte bara av det amerikanska folket, som såg till att han blev omvald tre gånger. Åtskilliga kvinnor besökte presidentens privata gemak, och en av affärerna pågick ända fram till hans död 1945.

Eleanor Roosevelt Franklin Roosevelt
© Wikipedia

Demokraten Franklin D. Roosevelt är en av de populäraste presidenterna i USA:s historia. Han är den enda president som blivit vald till ämbetet fyra gånger: I presidentvalet i USA 1932, 1936, 1940 och 1944.

Franklin D. Roosevelts framgångar gjorde republikanerna så rädda för populära demokratiska demagoger att de 1951 drev igenom en författningsändring, som innebar att en president inte fick sitta mer än två ämbetsperioder.

Men det var inte enbart bland väljarna som Franklin D. Roosevelt väckte beundran. Han var även synnerligen populär bland kvinnor, vilket innebar att hans hustru Eleanor Roosevelt var långtifrån den enda kvinna som han delade säng med.

President Roosevelt (1882–1945) och kronprinsessan Märtha av Norge (1901–1954) stod varandra nära under andra världskriget.

© U.S. Government / Wikimedia Commons

Hade Roosevelt och prinsessan Märtha en affär?

Som man kan se i den norska tv-serien Atlantic Crossing blev prinsessan Märtha landsflyktig i USA med sina tre barn efter Nazitysklands erövring av Norge 1940. Hennes make, kronprins Olav, stannade kvar i Europa och koordinerade krigsinsatsen från London.

Prinsessan Märtha var redan bekant med den amerikanske presidenten från ett tidigare besök i USA, och de utvecklade en nära relation under kriget.

Märtha och hennes barn levde strax utanför Washington i villan Pooks Hill och övernattade ofta i både Vita huset och på Roosevelts lantställe Springwood.

Det har emellertid aldrig bevisats att de hade en affär.

Kanske ligger det något i det ...

President Roosevelts son, Jimmy Roosevelt, har sagt, att ”det finns en reell möjlighet att en romantisk relation uppstod mellan presidenten och prinsessan” – som för övrigt lätt sarkastiskt gick under beteckningen ”presidentens flickvän” bland Roosevelts personal.

Dessutom bedömde RAF-officeren och sedermera författaren Roald Dahl – som var spion för Churchill i Washington under kriget – att ”presidenten har fått för sig att han ska ligga med henne (Märtha, red.).”

Kanske var det bara rykten ...

Det var den konservativa, agiterande och starkt Roosevelt-kritiska tidningen Chicago Tribune som gav upphov till ryktena om den celebra affären. Tidningen, som dessutom var anti-monarkistisk, lät en reporter bevaka presidentens och Märthas möten nära och skriva om dem i en synnerligen insinuant ton.

Den norske historikern Trond Norén Isaksen, som har skrivit en bok om prinsessan Märtha under kriget, anser mot bakgrund av det att affären inte var annat än rykten och en medveten smutskastningskampanj från Roosevelts motståndare.

Isaksen pekar bland annat på att inget tyder på att Roosevelt var sexuellt aktiv efter att han 1921 förlamats från midjan och nedåt.

Franklin D. Roosevelt hade livslång affär med sekreterare

Eleanor Roosevelt upptäckte den första affären 1917, när hon hittade ett antal passionerade kärleksbrev i sin makes väska. Brevens avsändare var Eleanor Roosevelts personliga sekreterare, Lucy Mercer.

Eleanor Roosevelt erbjöd sin make en skilsmässa, men Franklin D. Roosevelts mor, miljonärskan Sara Roosevelt, motsatte sig en sådan.

Om Franklin lämnade Eleanor skulle det resultera i att hela familjen förödmjukades offentligt, ansåg modern, som hotade att göra sin son arvlös, om han lämnade sin hustru.

Franklin D. Roosevelt var känd som en ”morsgris” och sa aldrig emot sin mamma, och därför förkastades alla tankar på en skilsmässa.

Skulle Franklin och Eleanor förbli gifta, var den blivande presidenten emellertid tvungen att uppfylla två orubbliga krav från sin hustru: han skulle avsluta förhållandet med Lucy Mercer och Eleanor och Franklin skulle hädanefter sova i separata sovrum.

Det sista kravet uppfyllde Franklin D. Roosevelt, men han fortsatte att träffa Lucy Mercer i hemlighet fram till sin död 1945.

Lucy Mercer

Lucy Mercer anställdes som Eleanor Roosevelts privatsekreterare vintern 1913. Kort därefter inledde hon en affär med Franklin D. Roosevelt, och den pågick ända fram till presidentens död 1945.

© Wikimedia Commons

Enligt ryktena hade Roosevelt även affärer med sin egen sekreterare, Marguerite ”Missy” LeHand, och journalisten Dorothy Schiff, som senare påstod att hennes make inte hade några problem med att hon hade ett förhållande med Franklin D. Roosevelt.

När presidenten uppträdde offentligt stod Eleanor troget vid hans sida, men i själva verket levde de i ett platoniskt förhållande under större delen av Franklin D. Roosevelts politiska karriär.

Presidenthustrun var förälskad i en kvinna

Eleanors privatliv var dock inte helt kärlekslöst. Kort efter att hennes make 1932 valts till USA:s president inledde hon en affär med en annan kvinna – den storrökande, bourbondrickande Associated Press-journalisten Lorena Hickok, känd som Hick.

De båda kvinnorna skrev mer än tretusen brev till varandra från 1932 fram till Eleanor Roosevelts död 1962. Privat kallade de varandra för ”älskade”, ”skatt” och sa ”je t’aime” (”jag älskar dig” på franska, red.) till varandra.

I ett brev daterat i mars 1933 – ett år efter att Eleanors make installerats som USA:s president första gången – skriver hon till Hick: ”Jag har tänkt på dig hela dagen … Åh! Jag längtar efter att hålla om dig och hålla dig tätt mot min kropp.”

Eleanor Roosevelt (nummer två från vänster) och Lorena Hickok (längst till höger) år 1933.

© Wikimedia Commons

Franklin D. Roosevelt bodde med Eleanors älskarinna

Franklin D. Roosevelt var fullt medveten om att hans fru hade en lesbisk affär. Under en period lät han till och med Hick ha ett eget rum i Vita huset, så att hon skulle kunna vara nära Eleanor.

Presidentens eget förhållande till Lucy Mercer förblev emellertid hemligt under resten av hans liv. De träffades ofta i Franklins privata rum i bostaden Little White House, när Eleanor inte var hemma.

Politiskt åstadkom Franklin D. Roosevelt mer än de flesta. Han fick fart på den amerikanska ekonomin efter depressionen 1929 och styrde nationen med fast hand genom andra världskriget.

Han fick emellertid inte uppleva krigsslutet. Knappt en månad innan Tredje riket gick under slutgiltigt den 8 maj 1945, avled Franklin D. Roosevelt av en hjärnblödning i sin privatbostad Little White House i Warm Springs, Georgia.

Vid hans sida stod inte Eleanor Roosevelt, utan hans livs stora kärlek, Lucy Mercer.