Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lincoln är med i USA’s National Wrestling Hall of Fame, där hans kamp mot Armstrong är avbildad. Lincoln brottades som ung man på 1830-talet.

© Library of Congress & National Wrestling Hall of Fame
Samhälle - Politiker

Abraham Lincoln var obesegrad brottningsmästare

Med sin ansenliga längd och enorma styrka besegrade Abraham Lincoln alla sina motståndare under sin storhetstid som brottare under 1830-talet.

Abraham Lincoln var inte enbart en god talare och skicklig politiker, han var även en ovanligt stor man.

Med en längd av 1,93 meter och långa armar var den unge Lincoln fysiskt perfekt för 1800-talets brottning i USA, då två män höll varandra i ett grepp, och målet var att kasta motståndaren.

Obestridd mästare

Han ska inte ha deltagit i några officiella matcher, men var känd för sin styrka och förmåga i delstaten Illinois. Där utmanade män varandra för att vinna respekt och pengar. Enligt Lincoln själv var han en mästare, som förlorade endast en match.

Legendarisk kamp

En av hans mest kända matcher var mot Jack Armstrong, som var ledare för en grupp lokala bråkstakar i orten New Salem.

Invånarna hade bett Lincoln att sätta bråkstakarna på plats genom en brottningsmatch, vilket Lincoln motvilligt gick med på.

När Armstrong fuskade under matchen och försökte sparka bort benen under Lincoln blev den blivande pre­si­denten så sur att han lyfte Armstrong i nacken och kastade ner honom på marken. Armstrongs vän­ner tänkte attackera Lincoln, men Armstrong signalerade att han förlorat på ärligt vis, och de båda männen blev sedermera vänner.

Läs också:

Abraham Lincoln
Presidentval i USA

Abraham Lincoln föll offer för fake news

4 minuter
Presidentval i USA

Möt USA:s skandalösa presidenter

24 minuter
Amerikanska inbördeskriget

1861: Ojämlikhet delar USA

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj