Library of Congress & National Wrestling Hall of Fame

Abraham Lincoln var obesegrad brottningsmästare

Med sin ansenliga längd och enorma styrka besegrade Abraham Lincoln alla sina motståndare under sin storhetstid som brottare under 1830-talet.

Abraham Lincoln var inte enbart en god talare och skicklig politiker, han var även en ovanligt stor man.

Med en längd av 1,93 meter och långa armar var den unge Lincoln fysiskt perfekt för 1800-talets brottning i USA, då två män höll varandra i ett grepp, och målet var att kasta motståndaren.

Obestridd mästare

Han ska inte ha deltagit i några officiella matcher, men var känd för sin styrka och förmåga i delstaten Illinois. Där utmanade män varandra för att vinna respekt och pengar. Enligt Lincoln själv var han en mästare, som förlorade endast en match.

Legendarisk kamp

En av hans mest kända matcher var mot Jack Armstrong, som var ledare för en grupp lokala bråkstakar i orten New Salem.

Invånarna hade bett Lincoln att sätta bråkstakarna på plats genom en brottningsmatch, vilket Lincoln motvilligt gick med på.

När Armstrong fuskade under matchen och försökte sparka bort benen under Lincoln blev den blivande pre­si­denten så sur att han lyfte Armstrong i nacken och kastade ner honom på marken. Armstrongs vän­ner tänkte attackera Lincoln, men Armstrong signalerade att han förlorat på ärligt vis, och de båda männen blev sedermera vänner.