Wikimedia Commons

7 stålhårda fakta om Stalin

Stalin var en benhård diktator – det är allmänt känt. Men visste du också att han hade en affär med en 13-åring? Här får du sju slagkraftiga fakta om Sovjetunionens före detta ledare.

Ändrade sitt namn

Stalins riktiga namn är Iosif Vissarionovitj Dzjugasjvili – han ändrade det till Josef Stalin kring 1912, då har var i början av 30-årsåldern. Och kanske mycket passande betyder Stalin direkt översatt: Stålmannen.

Stalin var en liten man

Stalin var kanske "byggd" av stål, men han var inte någon särskilt lång man. Med sina 170 centimeter var han av samma längd som Winston Churchill, men två centimeter längre än sin italienske pendang, Mussolini.

Stalin använde sig av "Photoshop"

Stalin var mycket fåfäng. Som barn led han av ett allvarligt fall av koppor, vilket lämnade djupa ärr – speciellt i ansiktet. Därför bad han alltid att porträtten av honom genomgick en speciell behandling under framkallningen, som slätade ut den gropiga huden.

Hade affär med 13-åring

Lidia Pereprygina var 13 år, när hon träffade Stalin. 1914 skickade han i exil i Sibirien av den ryske tsaren för sina revolutionära aktiviteter – vid den tiden var Stalin 35. Lidia blev gravid, men barnet blev dödfött. Hon blev gravid igen, men när sonen Alexander föddes 1917, var Stalin sedan länge försvunnen.

Nominerad till Nobels fredspris

År 1945 och 1948 var Stalin nominerad till Nobels Fredspris, men vann det aldrig. Båda gångerna nominerades han för sin roll i att störta Nazityskland. Det bör dock nämnas att Stalin nominerades innan omfattningen av hans krigsförbrytelser blivit känd i sin helhet.

Sonen dog i Nazityskland

Stalin var en hård man – också mot sin familj. Sonen, Jakov, tillfångatogs av nazisterna under andra världskriget, och eftersom Stalin vägrade betala den enorma lösensumman som Hitler krävde, dog Jakov till slut i ett tyskt fängelse.

Rädslan blev Stalins död

Stalin dog den 5 mars 1953 vid 73 års ålder. Men dagarna fram till hans död är omgärdade av mystik.

Efter en middag den 1. mars kommer Stalin hem sent på natten och går och lägger sig för att sova. På morgonen kommer han inte ut från sitt rum.

Vakterna är undrande, men de gör ingenting. De nämligen fått stränga order om att aldrig störa Stalin i privatlivet och av rädsla undersöker de inte situationen.

Först sent på kvällen upptäcker de att Stalin har fått ett slaganfall. Men ett läkarlag anländer först nästa morgon, och konstaterar att Stalin har fått en hjärnblödning som han dör av två dagar senare.