Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hitler räddades av ett bordsben då en attentatsman försökte mörda honom år 1944, men en explosion totalförstörde lokalen.

Samhälle - Politik

I korthet: Tre kuppförsök som gick fel

I juli utsattes Turkiet för ett kuppförsök. Genom tiderna har många andra statskupper också misslyckats. Vi ger dig ett sammandrag av tre historiska kuppförsök som inte heller gick vägen.

Rom: Mordet på kejsare ledde till inbördeskrig

År 44 f. Kr. mördades Julius Caesar med 23 knivhugg. Bakom mordet stod Marcus Brutus som tillsammans med sina sammansvurna ville återinföra Roms tidigare statsskick i form av en republik och ge senaten tillbaka makten. Men kuppmakarna hade underskattat Caesars popularitet. Romarna var rasande över mordet på sin kejsare och kuppförsöket slutade med inbördeskrig.

Tyskland: Attentatsman fick se döden i ögonen

Medlemmar i den tyska armén planerade att mörda Hitler den 20:e juli 1944 och stoppa kriget. Men inget gick enligt plan när överste Claus von Stauffenberg tog med en mapp med en bomb till en konferens och placerade den vid Hitlers fötter. En officer flyttade nämligen mappen och ställde den bakom ett bord med massiva bordsben. När bomben utlöstes förhindrade bordsbenet att Hitler träffades. Istället anhöll och avrättade Gestapo alla som misstänktes ha varit inblandade i attentatet, bl.a. Rommel.

Sovjetunionen: Folket var emot kuppförsök

Dålig planering och folkligt motstånd var bara några av anledningarna till att ett kuppförsök mot Sovjetunionens president Mikhail Gorbatjov misslyckades år 1991. En rad sovjetiska regeringsmedlemmar var missnöjda med Gorbatjovs reformprogram som skulle ge 15 republiker självstyre. De satte Gorbatjov i husarrest och utlyste undantagstillstånd. Men folket ville ha reformerna och efter tre dagar släpptes presidenten. Några månader senare upplöstes Sovjetunionen.

Läs också:

Politik

Fånge skriver till Stalin: ”Låt mig dricka gift i min cell.”

7 minuter
Arkeologi

Verklighetens Asterix hittad i England

2 minuter
Romarriket

Varför bar Caesar en krans på huvudet?

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord

Nytt lösenord

Enter a password with at least 6 characters.

Lösenord behövs
Visa Dölj