I korthet: Tre kuppförsök som gick fel

I juli utsattes Turkiet för ett kuppförsök. Genom tiderna har många andra statskupper också misslyckats. Vi ger dig ett sammandrag av tre historiska kuppförsök som inte heller gick vägen.

Hitler räddades av ett bordsben då en attentatsman försökte mörda honom år 1944, men en explosion totalförstörde lokalen.

Rom: Mordet på kejsare ledde till inbördeskrig

År 44 f. Kr. mördades Julius Caesar med 23 knivhugg. Bakom mordet stod Marcus Brutus som tillsammans med sina sammansvurna ville återinföra Roms tidigare statsskick i form av en republik och ge senaten tillbaka makten. Men kuppmakarna hade underskattat Caesars popularitet. Romarna var rasande över mordet på sin kejsare och kuppförsöket slutade med inbördeskrig.

Tyskland: Attentatsman fick se döden i ögonen

Medlemmar i den tyska armén planerade att mörda Hitler den 20:e juli 1944 och stoppa kriget. Men inget gick enligt plan när överste Claus von Stauffenberg tog med en mapp med en bomb till en konferens och placerade den vid Hitlers fötter. En officer flyttade nämligen mappen och ställde den bakom ett bord med massiva bordsben. När bomben utlöstes förhindrade bordsbenet att Hitler träffades. Istället anhöll och avrättade Gestapo alla som misstänktes ha varit inblandade i attentatet, bl.a. Rommel.

Sovjetunionen: Folket var emot kuppförsök

Dålig planering och folkligt motstånd var bara några av anledningarna till att ett kuppförsök mot Sovjetunionens president Mikhail Gorbatjov misslyckades år 1991. En rad sovjetiska regeringsmedlemmar var missnöjda med Gorbatjovs reformprogram som skulle ge 15 republiker självstyre. De satte Gorbatjov i husarrest och utlyste undantagstillstånd. Men folket ville ha reformerna och efter tre dagar släpptes presidenten. Några månader senare upplöstes Sovjetunionen.