Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tatarerna tvångsförflyttades från Krim på Stalins order efter andra världskriget.

Samhälle - Politik

Hur blev Krim en del av Ukraina?

Ryssland har annekterat Krimhalvön med den viktiga flottbasen Sevastopol. Men hur kom det sig att Krim var en del av Ukraina?

SVAR Halvön Krim har kontrollerats av en rad olika folkgrupper genom historien.

På 1700-talet erövrade Ryssland området från Osmanska riket. Efter ryska revolutionen blev Krim en autonom del av den ryska sovjetrepubliken. Befolkningen utgjordes till stor del av muslimska krimtatarer.

I slutet av andra världskriget tvångsdeporterades de flesta av dem till Centralasien, sedan Stalin anklagat hela folkgruppen för samröre med Nazityskland. Omkring 100 000 krimtatarer tros ha dött av svält till följd av förflyttningarna.

Symbolisk gåva

1954 överlämnades Krim som en symbolisk gåva från den ryska sovjetrepubliken till den ukrainska, 300 år efter att Ukraina blivit en del av det ryska imperiet.

I realiteten var det främst en administrativ förändring i syfte att blidka det ukrainska folket. Samtidigt innebar det att Ukraina fick ta kostnaderna för de ekonomiska problem som uppstått efter utdrivningen av krimtatarerna.

Vid Sovjetunionens upplösning 1991 förblev Krim en del av Ukraina, men Ryssland tilläts enligt avtalet behålla sin viktiga bas för Svartahavsflottan i hamnstaden Sevastopol.

Efter att den ryssvänlige ukrainske presidenten Janukovitj avsatts i februari 2014 ockuperar Ryssland Krimhalvön och sedan 2015 ingår Krimhalvön som en del i Ryssland. Annekteringen av halvön har dock inget stöd i omvärlden.

Läs också:

Historiska storstadsguider

Basen för ryska svartahavsflottan

6 minuter
Politiker

Hjärnsjukdom gjorde Stalin till tyrann

2 minuter
Politiker

Lenins väg till makten

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj