Hur blev Krim en del av Ukraina?

Ryssland har annekterat Krimhalvön med den viktiga flottbasen Sevastopol. Men hur kom det sig att Krim var en del av Ukraina?

Tatarerna tvångsförflyttades från Krim på Stalins order efter andra världskriget.

SVAR Halvön Krim har kontrollerats av en rad olika folkgrupper genom historien.

På 1700-talet erövrade Ryssland området från Osmanska riket. Efter ryska revolutionen blev Krim en autonom del av den ryska sovjetrepubliken. Befolkningen utgjordes till stor del av muslimska krimtatarer.

I slutet av andra världskriget tvångsdeporterades de flesta av dem till Centralasien, sedan Stalin anklagat hela folkgruppen för samröre med Nazityskland. Omkring 100 000 krimtatarer tros ha dött av svält till följd av förflyttningarna.

Symbolisk gåva

1954 överlämnades Krim som en symbolisk gåva från den ryska sovjetrepubliken till den ukrainska, 300 år efter att Ukraina blivit en del av det ryska imperiet.

I realiteten var det främst en administrativ förändring i syfte att blidka det ukrainska folket. Samtidigt innebar det att Ukraina fick ta kostnaderna för de ekonomiska problem som uppstått efter utdrivningen av krimtatarerna.

Vid Sovjetunionens upplösning 1991 förblev Krim en del av Ukraina, men Ryssland tilläts enligt avtalet behålla sin viktiga bas för Svartahavsflottan i hamnstaden Sevastopol.

Efter att den ryssvänlige ukrainske presidenten Janukovitj avsatts i februari 2014 ockuperar Ryssland Krimhalvön och sedan 2015 ingår Krimhalvön som en del i Ryssland. Annekteringen av halvön har dock inget stöd i omvärlden.