Prisma/Imageselect
Hitler, Nazityskland, parad

En hård barndom skapade historiens värsta diktatorer

Många av historiens värsta tyranner hade en traumatisk barndom. Våldsamma fäder eller känslokalla mödrar gav dem ärr i själen och en tendens till brutalitet. Andra diktatorer fick sin barndom förstörd av mobbning.

Hur utvecklas en oskyldig liten pojke till en grym diktator? Vad förvandlar dem från lekande småknattar till avtrubbade psykopater, som brutalt förtrycker sina egna landsmän?

VÄRLDENS HISTORIA har tittat närmare på vilken gemensam faktor som förenar Stalin, Hitler och andra av historiens värsta diktatorer.

Hitler lät mörda sex miljoner judar och drev fram ett världskrig, Saddam Hussein gasade sin egen befolkning, Mao satte kineserna i arbetsläger och skickade miljoner i döden – allt för att de och många andra diktatorer insisterade på att driva igenom sina vansinniga idéer ... till vilket pris som helst.

Mänskligt lidande gjorde inget intryck på diktatorerna, som helt saknade empati – trots att det var deras eget folk som led. Men varför betydde de många offren inget för de maktgalna typerna? Hur kunde de utveckla en så extrem känslokyla? Enligt många forskare är diktatorernas barndom nyckeln till mysteriet.

SADDAM HUSSEIN

Oönskat barn blev Iraks diktator

Saddam Hussein som barn

Saddam Hussein vid nio–tio års ålder.

© Album/Ritzau Scanpix

Innan Saddam Hussein kom till världen hade hans mor både försökt göra abort och ta sitt liv – i förtvivlan över sin makes död.

Tills Saddam (1937–2006) fyllde tre år fick han därför bo hos sin morbror, och när han så småningom kunde komma hem hade hans mamma gift om sig. Styvpappan slog pojken och tvingade honom att stjäla. Tio år gammal rymde Saddam hemifrån.

VLADIMIR PUTIN

Klen slagskämpe använde fula knep

Vladimir Putin som barn

Fjortonårige Vladimir Putin, som han såg ut på sitt skolfoto.

© Laski Diffusion/Getty Images

Vladimir Putin föddes 1952 i det sönderbombade Leningrad (nu Sankt Petersburg). Hans föräldrar var i likhet med de flesta andra utfattiga efter andra världskrigets umbäranden.

Medan föräldrarna var borta för att försöka sätta mat på bordet fick den klent byggde pojken klara sig själv. På flerfamiljshusets bakgård, som var full med råttor, slogs Vladimir med de andra pojkarna och blev snart känd som en tuff slagskämpe, som inte drog sig för att bitas och dra motståndarna i håret.

NERO

Blodtörstig kejsare var avskydd av sina föräldrar

Nero som barn

På museet Louvren i Paris finns denna ovanliga staty av Nero som barn.

© Prioryman/Wikimedia Commons

Diktatorer är ingen ny företeelse. En av romarrikets hemskaste ledare var Nero. Kejsaren bedrev bland annat en klappjakt på kristna och dödade sin egen mor och två systrar. Neros barndom är inte känd i detalj, men forskarna har ändå försökt hitta rötterna till hans ondska.

Den romerske historikern Suetonius antydde att föräldrarna Gnaeus och Agrippina var iskalla cyniker, som ända från Neros födelse år 37 avskydde sin egen son. Enligt Suetonius kallade fadern sin son ”avskyvärd”.

JOSEF STALIN

Försupen far slog sonen

Josef Stalin som barn

En barndomsvän beskrev unge Josef som ”oförmögen att känna empati med människor och djur”.

© Laski Diffusion/Getty Images

Även historien om Josef Stalins barndom (1878–1953) rymmer ett mörkt kapitel. Hans far var en alkoholiserad skomakare, som i åratal slog både Josef och hans mor, innan han lämnade dem och aldrig återvände.

Josefs ansikte blev ärrat av smittkoppor, och tolv år gammal blev han påkörd av en vagn. Olyckan resulterade i att hans vänstra arm blev stel och kortare. Det hindrade emellertid inte Stalin från att bli en ökänd slagskämpe.

ADOLF HITLER

Tonårige Hitler läxade upp sin syster

Adolf Hitler som barn

Skolfotot av tioårige Hitler togs i den österrikiska orten Leonding, där han tillbringade en stor del av sin barndom.

© CPA Media Pte Ltd/Imageselect

Hitlers far Alois hade ett hetsigt temperament, som han lät gå ut över sin son. Mamman, som ömmade för unge Adolf, kunde inte hindra pappan från att misshandla pojken. Ofta utlöstes pappans raseri av att lille Adolf var så trotsig och viljestark.

Slagen – och sorgen över sin lillebror, som dog av mässling – förvandlade med tiden Adolf Hitler (1889–1945) från en duktig och omtyckt skolelev till en inåtvänd ensling. När pappan dog tog 13-årige Adolf på sig rollen som familjens överhuvud och gav sin yngre syster örfilar.

MAO ZEDONG

Mobbning och slag tände hat i Kinas ledare

Mao Zedong som barn

Som ung ville Mao Zedong være lærer, men snart optog revolutionstanker al hans tid.

© Universal Images Group/Getty Images

Pappan var storbonde i Hunanprovinsen, och han förväntade sig att sonen Mao Zedong (1893–1976) skulle driva gården vidare efter hans död. Men lille Mao vägrade, han ville hellre studera. Pappans försök att genom stryk få sonen att ta sitt förnuft till fånga tände ett livslångt hat hos Mao, som senare förföljde alla godsägare i Kina.

När Mao så småningom fick lov att studera blev han mobbad av sina välbeställda medstuderande, som kallade honom för en korkad bondlurk.

FRANCISCO FRANCO

Fadern hånade Franco för hans veka röst och kortväxthet

Francisco Franco och storebror Nicolás som barn

Som 14-åring började Francisco Franco (t.v.) på militärakademin, där hans storebror Nicolás också gick.

© Hulton Deutsch/Getty Images

Kortspel, kvinnor och sprit berövade Francisco Franco (1892–1975) den far han behövde. I stället för omsorg fick pojken rungande örfilar av sin far, som var officer i den spanska flottan.

Fadern hånade även Francisco för hans veka röst och blygsamma längd (som vuxen var Franco inte mer än 163 centimeter lång). På grund av pappans många utomäktenskapliga affärer fick unge Francisco ständigt trösta sin mor, och när han började på militärakademin mobbade de andra kadetterna honom.

BASHAR AL-ASAD

Syriens diktator lärde sina grymma metoder av sin far

Familjen al-Asad, Bashar al-Asad

Familjen al-Asad har samlats, men endast för fotografens skull. Bashar står längst till höger. Till vänster om mamman står storebror Bassel.

© Alexandra DE BORCHGRAVE/Getty Images

Våldsamt förtryck är nödvändigt för att behålla makten. Den läxan lärde sig Bashar al-Asad redan som barn av sin far, Hafiz al-Asad, som regerade Syrien med järnhand från 1971 till 2000. Fadern var alltid i farten och pratade sällan med sina barn.

Den blyge Bashar blev retad av storebror Bassel och i sin ungdom framstod han som kuvad och osäker. Först när storebrodern 1994 omkom i en trafikolycka beslutade pappan att Bashar skulle ärva den enväldiga makten.

BENITO MUSSOLINI

Il Duce fick inget erkännande

Benito Mussolini som barn

Lille Benito i sin mors knä – omgiven av sina syskon.

© Popperfoto/Getty Images

Italiens framtida diktator Benito Mussolini (1883–1945) fick överraskande nog inte stryk i hemmet. Jo, kanske en örfil, när han i tioårsåldern stack en elev i handen med en kniv och relegerades från skolan, eller när han på sin nya skola stack en ny elev.

Varifrån Mussolinis brutalitet och brist på empati kom är därför en gåta. Historiker vet endast att hans försupne far inte gav honom särskilt mycket uppmärksamhet. När Mussolini i tonåren blev intresserad av sex, visade han prov på sadistiska tendenser gentemot sina många flickvänner.

KIM JONG-IL

Nordkoreas diktator stod i faderns skugga

Kim Jong-Il som barn

Som barn saknade Kim Jong-Il inget, men under hans styre svalt mer än två miljoner nordkoreaner ihjäl.

© Universal History Archive/Getty Images

När andra världskriget tog slut placerade Sovjetunionen den karismatiske kommunisten Kim Il-Sung på posten som Nordkoreas ledare. Hans äldste son, Kim Jong-Il (1941–2011) miste som sjuåring sin bror, som drunknade i familjens pool, och året därpå dog hans mor i samband med barnafödande.

Pappan såg han sällan till under sin uppväxt. År 1994 tog Kim Jong-Il över makten, men han fick nöja sig med titeln ”den käre ledaren”, medan hans berömde far var känd som ”den store ledaren”.