På varvet i 8 generationer
År 1781 kom Johan Törnström till Karlskronavarvet, handplockad för att snida galjonsfigurer till örlogsskeppen. Sedan dess har släkten Törnström varit varvet troget, dock med modernare arbetsuppgifter.

Varvsbild från Karlskrona, troligen från 1782, ett år efter att den första Törnströmaren börjat arbeta på varvet.
I nästan ett halvt sekel arbetade Arne Törnström på Karlskronavarvet, numera Saab Kockums, en av Sveriges äldsta ännu existerande industriarbetsplatser. Nu är han pensionerad men sonen Marcus har gått i pappas fotspår och arbetar på varvet där Sverige i över trehundra år byggt många av sina örlogsfartyg. Och även Arnes far Egon Törnström var på varvet, liksom hans far och farfar och farfarsfar och så vidare.
– Faktum är att jag var sjunde och min son Marcus är åttonde generationen som jobbat på varvet, säger Arne Törnström.
Skapade galjonsfigurer från 1781
Den törnströmska historien på varvet började redan 1781 när den 43-årige västmanlänningen Johan Törnström flyttade till Karlskrona med sin fru och fem barn.
– Han hade fått tjänsten som amiralitetsbildhuggare och hans jobb var att skapa galjonsfigurer till fartygen som byggdes på varvet, berättar Arne Törnström.
Stamfadern Johan Törnström var född 1744 på en gård i den lilla byn Ekeby i Tortuna socken. Törnström hette från början Johan Andersson och var son till bonden och rusthållaren Anders Persson och hans hustru Maria Persdotter. Inte så mycket är känt om Johans uppväxt och unga år, men han ska tidigt ha visat konstnärliga anlag, bland annat genom att skapa i lera.
FÅ SLÄKTHISTORIAS NYHETSBREV – VARJE VECKA!
När Johan Andersson var 17 år dog hans far och modern gifte snart om sig. Ungefär vid den tiden ska Johan ha lämnat hemmet och i äldre biografiska anteckningar talas det om att det var en besökare på gården som upptäckte pojkens talang och rekommenderade honom för konsthantverkare i Stockholm.
Bytte till Törnström
Han hamnade i ornamentsbildhuggarlära hos J G Fast, en mästare inom sitt yrke. Som så småningom färdigskolad bildhuggare passade det inte att heta Andersson så därför tog sig Johan namnet Törnström, ett namn som hans farmors bror använde.
I många år arbetade Törnström vid Kungliga slottet i Stockholm där han såg kronprinsen Gustav, som var åtta år yngre än han själv, växa upp.