När hela Sverige svalt
Det började med att snön i Norrland låg kvar till midsommar och frosten kom i mitten av juli. Hungersnöden drabbade Sverige 1867 och försvårades av missriktade politiska beslut.

Under 1860-talet var svälten svår i hela Norden. Utspisning i Tammerfors 1868.
Vintern tycktes aldrig vilja ta slut. Ännu söndagen den 23 juni 1867 skrev styrmannen Gustaf Holmström, bosatt på Bjurön strax söder om Skellefteå, i sin dagbok om hur isande kallt det var, med stora snödrivor i backarna. »Man kunde icke se något grönt strå på marken eller löv i skogen.«
Men så, till sist, bara dagen därpå, drog varm luft in söderifrån. På själva midsommardagen steg temperaturen tio grader på bara några timmar. I Umeå kunde man då sitta i hög värme och dricka punsch på den hastigt smältande isen.
Äntligen verkade det vara över, det som tidningarna hade kallat den värsta nöden i Norrland sedan det förfärliga året 1670. Ännu fanns det tid att så och försöka rädda en i varje fall hygglig skörd. I de mest utsatta trakterna hade i och för sig människor redan dött av svält och sjukdomarna som följde i svältens spår. Men nu var det över – hoppades man.
Frost i mitten på juli
Och sommaren började bra. Solen och värmen kom åter till Norrland och den djupa tjälen gick äntligen ur jorden. Men så, den 18 juli, inträffade katastrofen.
En flicka vid namn Josefina, dotter till en nybyggare i Avaträsk i de västerbottniska fjälltrakterna, mindes senare hur hon hade gått upp till fäbodarna för att ta hand om korna. Det var en vacker dag, himlen alldeles blank och klar. Men framåt kvällen blev det kyligt. Och mitt i natten vaknade hon till. Det var kylan som väckte henne. När hon såg ut kunde hon se hur »all skog och alla buskar var tjocka med rimfrost, och hövallen var så vit som snö«.
Halshuggarnätter
Minusgrader, redan i juli. Det var »halshuggarnätterna«, då skördarna förstördes medan desperata händer försökte rädda det som gick. Allt slit, alla förhoppningar, hade varit förgäves. Norrland stod inför ett ännu värre nödår än någon hade kunnat föreställa sig.
Mitten av 1800-talet är en av de stora omställningsperioderna i Sveriges historia. Industrialiseringen hade börjat på sina håll, i mekaniska verkstäder och i de stora sågverken längs Norrlandskusten. Samtidigt hade böndernas liv förändrats i grunden. Många små gårdar hade slagits ihop till större, och när skiftesreformerna var genomförda kunde ett effektivare jordbruk skapas.