Så erövrade turisterna fjällen
I takt med att allt fler människor flyttade in till städerna blev naturen allt mer exotisk och lockande. Snart vändes blickarna mot den orörda fjällvärlden …

År 1900 tog sig den första turistgruppen upp på det jämtländska fjället Storsylen.
De två unga damerna hade rest ända från Uppsala till Gällivare och var nu på väg mot Stora Sjöfallet och Kvikkjokk. Året var 1895 och kvinnliga turister tillhörde inte vanligheterna. Innan de påbörjade sin vandring bytte Astrid Cleve och Lilly Paijkull om till bekvämare och mer praktiska kläder. De impregnerade kjolarna var ”korta” och räckte bara ner till anklarna.
Med sig hade de tobak och lakrits åt ”lapparna” samt en bärbar växtpress – Cleve studerade nämligen botanik. Fjällvärlden förtrollade henne och hon återvände redan nästa år, nu i sällskap av sin syster och mor. Materialet som hon samlade in bidrog till den doktorsexamen hon avlade vid Uppsala universitet två år senare. Hon var den första kvinna i Sverige att disputera i en naturvetenskaplig disciplin.
Astrid Cleve (1875–1968) representerar på många sätt en övergångsperiod när det gäller svenskarnas förhållande till fjällvärlden. Förutom att resorna i norr konkret bidrog till hennes forskning var hon känslomässigt dragen till fjällen. Detta var en exotisk och annorlunda värld där hon liksom andra tidiga besökare kunde känna sig fri från stadens buller och kvävande sociala konventioner.
Nu, i slutet av 1800-talet, började naturen för första gången uppfattas som ”naturlig” och sågs som stadens motsats, inte bara som en miljö som värderades utifrån sina nyttoaspekter. Naturen var sinnlig och oförstörd, en ren duk på vilken drömmar om välmående, hälsa och äkthet kunde projiceras.
Vetenskapen fick ögonen på fjällen
De första från södra Sverige som ”upptäckte” den av samerna befolkade fjällvärlden hade en tidstypisk idé om naturen som ett potentiellt produktivt landskap. Ända sedan Vasatiden på 1500- och 1600-talen hade naturrikedomar exploaterats i norr, främst inom bergsbruket.
Efter hand började också vetenskapsmän få upp ögonen för detta ”främmande” område. Under 1600- och 1700-talen skulle allt mätas, vägas och infogas i kartor. Vad passade då bättre än just det okända?
Naturalhistorikern och språkforskaren Olof Rudbeck d y (1660–1740) var med sin resa norrut 1695 en av pionjärerna. Än mer känd skulle den resa som en av hans elever, Carl von Linné, företog 1735 bli. Liksom för Astrid Cleve var det Kvikkjokk som var porten till fjällen för Linné. Nu följde ett otal forskningsresor vilka resulterade i både dagböcker och böcker.