Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hampaplantor

När började vi röka hasch?

Historiska källor och arkeologiska fynd tyder på att den söta röken har följt människan i minst 2 500 år.

Shutterstock

Människor har troligen rökt cannabis och andra växtdelar sedan tidernas gryning. En av de tidigaste källor som nämner bruket av cannabis är den grekiske historikern Herodotos (ca 484–425 f.Kr.).

Enligt Herodotos brukade schamaner hos det asiatiska ryttarfolket skyterna stänga in sig i tält och ”ta några hampafrön och kasta dem på heta stenar”. Herodotos berättar att ”skyterna tjöt av begeistring över detta ångbad”, när de inhalerade den euforiserande röken.

Förbränningskärl med sten

Rökelsekärl användes för att bränna cannabis i samband med begravningar för 2 500 år sedan.

© Xinhua Wu

Människor blev höga för 2 500 år sedan

Det äldsta arkeologiska beviset för att människor använt cannabis som rusmedel härrör från cirka år 500 före Kristus. Tyska och kinesiska forskare genomförde år 2019 kemiska analyser av tio kärl hittade på en gravplats i västra Kina och konstaterade att de innehöll spår av cannabis med en hög koncentration av den psykoaktiva substansen THC. Troligen brändes cannabis i kärlen i samband med begravningsritualer.

Ett av historiens första förbud mot cannabis infördes 1378, då den arabiske emiren Soudoun Sheikouni förbjöd drogen. I början av 1900-talet var cannabis bannlyst i så gott som hela världen, men på senare år har flera länder börjat lätta på förbuden. Mexiko avkriminaliserade till exempel användning av cannabis i juni 2021.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj