Shutterstock
Hampaplantor

När började vi röka hasch?

Historiska källor och arkeologiska fynd tyder på att den söta röken har följt människan i minst 2 500 år.

Människor har troligen rökt cannabis och andra växtdelar sedan tidernas gryning. En av de tidigaste källor som nämner bruket av cannabis är den grekiske historikern Herodotos (ca 484–425 f.Kr.).

Enligt Herodotos brukade schamaner hos det asiatiska ryttarfolket skyterna stänga in sig i tält och ”ta några hampafrön och kasta dem på heta stenar”. Herodotos berättar att ”skyterna tjöt av begeistring över detta ångbad”, när de inhalerade den euforiserande röken.

Förbränningskärl med sten

Rökelsekärl användes för att bränna cannabis i samband med begravningar för 2 500 år sedan.

© Xinhua Wu

Människor blev höga för 2 500 år sedan

Det äldsta arkeologiska beviset för att människor använt cannabis som rusmedel härrör från cirka år 500 före Kristus. Tyska och kinesiska forskare genomförde år 2019 kemiska analyser av tio kärl hittade på en gravplats i västra Kina och konstaterade att de innehöll spår av cannabis med en hög koncentration av den psykoaktiva substansen THC. Troligen brändes cannabis i kärlen i samband med begravningsritualer.

Ett av historiens första förbud mot cannabis infördes 1378, då den arabiske emiren Soudoun Sheikouni förbjöd drogen. I början av 1900-talet var cannabis bannlyst i så gott som hela världen, men på senare år har flera länder börjat lätta på förbuden. Mexiko avkriminaliserade till exempel användning av cannabis i juni 2021.