Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

När blev rymdvarelser små och gröna?

I dag är det vanligt att varelser från yttre rymden skildras som små och gröna. Men faktum är att en av de första berättelserna om främmande varelser av det slaget är 900 år gammal.

Shutterstock

Idén att avlägsna planeter bebos av små, gröna varelser, blev populär i 1950-talets USA, då tidningar och tv ofta rapporterade om ­personer som sett ufon.

Emellanåt berättade ”ögonvittnen” att de träffat rymdvarelser, som liknade små människor med grå-­grön hud.

Medier beskrev ofta rymdvarelser som små, gröna figurer – en bild som fick fäste inom populärkulturen, där gröna rymdvarelser ­förekom i spelfilmer och tecknade filmer.

Små, gröna varelser är emellertid inget modernt fenomen. Redan på 1100-talet beskriver en engelsk folksaga två barn med grön hud, som hittades nära byn Woolpit.

De gröna varelserna – en pojke och en flicka – talade ett främmande språk, och när de lärde sig engelska, berättade de att de kom från ”Sankt Martins land”, som beboddes av ­liknande gröna varelser.

Det berättades att varelsernas gröna hud falnade med tiden, varpå ­pojken dog, medan flickan giftes bort.

Omkring sjuhundra år senare blev rymdvarelser mer explicit gröna i boken A History of New York från 1809.

I den besöker en grupp månmänniskor jorden och berättar för sina artfränder att människor är ”förfärligt vita i stället för ärtgröna”.

Denna beskrivning av rymdvarelser blev vanligare på 1900-talet, då rymd­varelser blev fasta inslag i de första science fiction-­böckerna; till exempel nämns ”gröna män från Mars” i boken A Princess of Mars från 1912.

Läs också:

Kulturpersonligheter

Profet eller bluffmakare: Nostradamus förutsägelser vållar osämja

3 minuter
Amerikas historia

New York i siffror

4 minuter
Mytologi

Gäss växer på träd!

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj