Norse Media/Midjourney
Fiji-sjöjungfru, mumifierad, Clark County Historical Society

CT-skanningar avslöjar sanningen bakom mystisk mumifierad sjöjungfru

I mer än 100 år har en sjöjungfruliknande varelse förbryllat både forskare och museibesökare. Nu avslöjar röntgen- och CT-skanningar vad den groteska varelsen egentligen är gjord av.

I årtionden har en liten, hårig och 29 cm lång varelse med vassa tänder, vassa klor och en fjällig fiskstjärt gett besökare på Clark County Historical Society's Museum i Springfield, Ohio, kalla kårar längs ryggraden.

Varelsen donerades till museet 1906 av en amerikansk sjöman som hade köpt den i Japan på 1870-talet.

Varelsen är en så kallad Fiji-sjöjungfru, mystiska små varelser som härstammar från Japan och kom till väst med framför allt sjömän. De fick sitt namn eftersom varelserna sades ha fångats utanför Fijiöarna och enligt lokal vidskepelse kunde de inte dö av ålderdom – en egenskap som fördes vidare till dem som åt deras fjäll.

Sjöjungfrurna blev kända i västvärlden när en amerikansk kapten köpte en kopia 1822 för cirka 5 000 dollar (motsvarande närmare en och en halv miljon svenska kronor idag). Den ställdes ut i London och visades senare upp av den berömde showmannen P.T. Barnum i USA. Barnum i USA.

Sedan dess har fler sjömän kunnat köpa de mystiska mumifierade sjöjungfrurna i Japan, ofta till ett något lägre pris.

Skanning gav bonusfynd

I åratal har både allmänheten och forskare undrat vad sjöjungfrun egentligen består av.

Joseph Cress, radiolog vid Northern Kentucky University, bestämde sig för att gå till botten med frågan genom att låta undersöka sjöjungfrun med CT-scanning och röntgen.

Fiji-sjöjungfru, mumifierad Clark County Historical Society

Enligt forskare kan figurens groteska flin bestå av fisktänder.

© Norse Media

”Det verkar vara en blandning av tre olika arter. Huvudet och bålen är från en apa, händerna från ett amfibiedjur, antingen en alligator, krokodil eller ödla. Och stjärten är gjord av en fisk", säger Cress till tidningen Daily Mail.

Studien visade också att sjöjungfrun är förstyvad med en träkärna – en bonus för forskarna, som nu kan datera artefakten med hjälp av dendrokronologi.

Resultaten av undersökningen har nu skickats till specialister vid Cincinnati Zoo och Newport Aquarium, som äntligen kan identifiera arten på de djur som utgör sjöjungfrun.

Video: Se forskarna skanna sjöjungfrun

Video