British Museum

British Museum hyser världens äldsta spöke

Bortglömd lertavla avslöjar hur babylonierna blev av med spöken.

En liten lertavla från forntidens Babylon har i århundraden legat bortglömd på British Museum i London. Men så beslutade museets kurator Irving Finkel, som är expert på Mesopotamien och områdets skriftspråk, sig för att ta en närmare titt på tavlan.

På framsidan har den en avbildning av en person, och Finkel var säker på sin sak

”Det är uppenbarligen ett manligt spöke. Alla i det gamla Mesopotamien trodde på spöken. Det var något vardagligt, som alla tog för givet”, förklarar han. Den 3 500 år gamla lertavlan innehåller därmed världens äldsta återgivning av ett spöke.

Irving Finkels studier av tavlans inskription avslöjar att spöket är en olycklig man, som saknar sin älskade. Hans spökande gick dåtidens babylonier på nerverna, men lyckligtvis förklarade inskriptionen vad de skulle göra för att bli kvitt spökandet.

I åratal samlade stentavlan damm på ett lager. Först när Irving Finkel lyste på lertavlan med sin ficklampa syntes ett motiv svagt – till höger har det framhävts med ett vitt streck.

© British Museum

Sängkamrat sökes

Enligt tavlan behövde det ensamma spöket bara en sängkamrat i form av en docka – antingen en man eller en kvinna – som skulle ikläs vackra kläder och medföra alla förnödenheter till efterlivet.

”Vid soluppgången skulle de båda figurerna placeras tillsammans med sin utrustning, varpå man skulle säga ”Shamash” (guden för solen och domare över underjorden, red.),” förklarar Finkel.

Tavlans text avslutas med de illavarslande orden: ”Se dig inte om över axeln!”