Mysterium löst: Därför jagade två lejon människor

Nya och omfattande undersökningar av slitaget i en samling gamla lejontänder har avslöjat vad som 1898 fick två lejon att jaga människor och äta upp över hundra personer i Kenya.

Lejonens tänder avslöjar att lejonen hade så svåra smärtor att de inte kunde jaga sina vanliga byten.

© Bruce Patterson/Field Museum

Lejonen blev kända som ”The Ghost” och ”The Darkness”, när de i skydd av nattmörkret åt upp över hundra järnvägsarbetare i Kenya under en period på nio månader.

Därefter sköts de och stoppades upp, och nu har en grupp forskare hittat förklaringen på vad som fick lejonen att ägna sig åt sin blodiga människojakt år 1898:

De hade tandvärk.

Olidliga smärtor

Mikroskopiska slitmönster i lejonens tänder ledde forskarna till slutsatsen. Efter att de båda lejonen skjutits stoppades de nämligen upp, och därför har det varit möjligt att undersöka deras tänder.

”Utan dem hade vi aldrig kunnat lösa mysteriet”, säger Bruce Patterson, som är däggdjursintendent på Field Museum i Chicago, där lejonen står utställda.

Tänderna visade tecken på omfattande skador, som har spridit sig ända ned i käken, och som har gett lejonen så svåra tandsmärtor att de inte kunnat jaga sina vanliga bytesdjur, som sebror, antiloper och gnuer.

I stället var det lättare att smyga in i järnvägsarbetarnas läger och attackera en sovande människa.

Efter nio månaders människojakt sköts de båda lejonen.

© Field Museum

Årslångt mysterium

Flera studier har visat att lejon helst undviker människokött och i stället föredrar stora växtätare.

Därför har det länge varit ett mysterium varför de båda lejonen i Kenya så systematiskt valde ut sina byten bland människor.

Mot bakgrund av lejonens tänder samt en undersökning av ett människoätande lejon från Zambia, som visar att det också led av tandvärk, är forskarna nu säkra på att lejonens tandproblem kostade över hundra personer livet år 1898.