Missa inte provinsialläkarna!
Från mitten av 1700-talet skrev provinsialläkarna årsberättelser. De finns samlade i en databas och ger värdefull information om livet i bygden.

Läkarbesöket. Oljemålning från slutet av 1800-talet av Karl Aspelin., själv son till en provinsialläkare.
Provinsialläkarnas efterlämnade handlingar är en värdefull kunskapskälla för släktforskaren. Mest centrala är de så kallade årsberättelserna.
Förutom detaljrika beskrivningar av väderlek och hälsa innehåller de referenser till enskilda individer och förmedlar levande skildringar av de lokalsamhällen som läkarna verkade i. De blir ett komplement till andra källor och ger en förståelse för dåtidens levnadsvillkor på ett helt annat sätt än vad kyrkböckernas knapphändiga uppgifter förmår göra.
En inblick i 1860-talets Leksand får vi i provinsialläkarrapporterna för detta distrikt. Livet var hårt: ”Folket i allmänhet redbart och fredligt; lynnet allvarsamt och något tungt; det stränga oupphörliga arbetet (…) torde väl bidraga till den tungsinthet, som man snart märker vara ett rådande drag i folklynnet.”
De var ett härdat folk, människorna vid Siljan. Intressant nog tycktes emellertid den stora hungersnöden i slutet av decenniet inte ha satt några spår i människornas hälsa: ”Dalarnes folk är ej ovandt vid förknappning och nödbröd.”
Årliga rapporter
1755 började provinsialläkarna att beskriva hälsotillståndet i sina distrikt i rapporter som varje år skickades in till rikets centrala ämbetsverk för sjukvården.
Årsrapporterna följde från 1851 ett fast formulär och blev därigenom mer utförliga. En del av dem trycktes. Från 1769 till 1869 finns de till största delen inskannade på Riksarkivets webbplats SVAR. Stora delar av rapportbeståndet finns också gratis sökbara i Medicinhistorisk databas.
Databasen drivs av Linköpings universitet, och här finns även andra viktiga rapportserier. Allt material är transkriberat. Ett exempel är obduktionsrapporterna, eller de så kallade medikolegala rapporterna.