shutterstock

Walesiskt Atlantis upptäckt på gammal karta

Myten om ett sjunket walesiskt kungarike är sann, hävdar två brittiska professorer. Beviset har de hittat på en detaljerad karta från medeltiden.

I mer än 800 år har boende längs Cardigan Bay på Wales västkust berättat historier om två mystiska öar, som försvann i havet. Nu tyder mycket på att det inte bara är fantasier.

Öarna, som brukar kallas för Wales Atlantis, nämns första gången i en bok med titeln The Black Book of Carmarthen – en samling berättelser om walesiska hjältar nedtecknade omkring år 1250.

Enligt boken ska öarna ha varit hemvist för kungariket Cantre'r Gwaelod. Nu har professor Simon Haslett vid Swansea University och David Willis vid Oxford University studerat bevis för att öarna existerat. De förekommer nämligen på den första detaljerade kartan över Brittiska öarna från 1280.

”Öarna är tydligt markerade, och det ger stöd åt samtida berättelser om förlorat land, som nämns i The Black Book of Carmarthen förklarar Simon Haslett.

Slarvig jungfru blev öarnas undergång

Enligt en lokal myt försvann de båda öarna, när en jungfru stängde sin brunn slarvigt. Brunnen svämmade över och dränkte öarna.

En mer trovärdig förklaring från 1600-talet nämner vallar som skyddade de låglänta öarna mot översvämning. En av rikets prinsar misskötte underhållet av vallarna, så havet bröt igenom och slukade hela Cantre'r Gwaelod.