Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför tillhör Bornholm Danmark?

Efter Roskildefreden 1658 blev ett antal danska områden svenska, men det dröjde inte länge förrän Bornholms invånare började planera en kupp.

Shutterstock

I februari 1658 stod den svenske kungen Karl X Gustavs armé utanför Köpenhamns vallar.

I freden i Roskilde samma månad fick den danske kungen Fredrik III avstå ön Bornholm i Östersjön samt Skåne, Halland, Blekinge, Ven, Bohuslän och södra delen av Trondheims län i det som i dag är Norge­.

Bornholmarna fick emellertid snabbt nog av den brutale svenske guvernören Johan Printzensköld.

Områden som Danmark avstod 1658.

Den danske kungen underblåste upproret genom att skicka brev till några av öns mest prominenta män för att uppmana dem att driva ut svenskarna.

En kupp planerades, och när den svenske guvernören den 8 december 1658 deltog i en middag med Rønnes borgmästare och öns ledande invånare, slog de till.

Efter mordet på Printzensköld blev Bornholm åter dansk.

Bornholms Museum

Upprorsmännen tänkte ta Printzensköld till fånga, men när han efter handgemänget försökte fly, blev han skjuten i huvudet och avled.

Upproret spred sig till hela ön, och det dröjde inte länge ­förr­än de omkring ett­hundra­tjugo svenska soldaterna gav upp.

Tolv dagar senare kom en born­holmsk delegation till Köpenhamn och överlät Bornholm till Fredrik III, mot att han lovade att aldrig avstå ön igen.

Läs också:

Politik

Mynt präglades med propaganda

5 minuter
Medeltiden

Stockholms blodbad – Sveriges blodigaste fest

25 minuter
Medeltiden

Englands blodigaste dag

20 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj