Även under medeltiden hävdade en del läkare att människor skulle akta sig för att dricka vatten. Dåtidens medicin var baserad på teorin att sjukdomar orsakades av en rubbad jämvikt mellan de fyra kroppsvätskorna.
Vatten betraktades som en kall vätska, och för mycket av den skulle skapa obalans i kroppen och framkalla sjukdom. Samtidigt rekommenderade andra läkare det motsatta.
Verket Regimen sanitatis Salernitanum, som skrevs på 1200-talet och handlar om människans kost, rekommenderar till exempel att man dricker vin blandat med vatten till måltiderna, men slår samtidigt fast att ”om din huvudvärk beror på alkohol, så drick vatten”. Rädslan för att dömas till en fängelsevistelse på vatten och bröd tycks ha uppstått först på 1700-talet.
Så hur smutsigt var vattnet egentligen under medeltiden – och drack människor det?
Slutsatsen: Alkohol var bäst, men vatten var inte farligt
Ingenting tyder på att människor under medeltiden vägrade att dricka vatten av rädsla för att det var förorenat. Tvärtemot nämns vatten som en vanlig dryck i många medeltida texter.
Det råder ingen tvekan om att de flesta helst ville dricka sitt vatten blandat med något, både på grund av att det smakade bättre och på grund av att de fick i sig mer näring. Bland de fattiga fick många nog nöja sig med vatten, eftersom de inte hade något annat.
Myten om vattnet har sannolikt uppstått på 1700-talet, när historiker började beskriva medeltiden som mörk och smutsig. Den tilltagande industrialiseringen innebar nämligen att vattnet blev allt mer förorenat och odrickbart. Även om inspärrning på vatten och bröd hade existerat som straff i århundraden var det därför först nu som det på allvar utgjorde en hälsofara.
MYTKROSSARNAS DOM: Många drack vatten till vardags