Tonårsflicka fick grymt straff

På 800-talet miste en flicka livet efter att ha utsatts för anglosaxarnas rättssystem. Med lagen på sin sida kunde hennes förföljare plåga och pina henne.

På 800-talet miste en flicka livet efter att ha utsatts för anglosaxarnas rättssystem. Med lagen på sin sida kunde hennes förföljare plåga och pina henne.

Antiquity Journal, Shutterstock

Nya undersökningar av ett kranium som hittades på 1960-talet avslöjar anglosaxarnas barbariska sedvänjor. En 15–18-årig flicka straffades för 1 200 år sedan på ett oerhört grymt vis.

Mellan näsöppningen och tänderna har kraniet skadats med en kniv – i samband med att flickan har fått näsan och läpparna avskurna. Ett skärmärke i pannan vittnar om att flickan troligen även skalperades.

I pannan vittnar ett långt, rakt skärmärke om att tonårsflickan skalperades.
Bödeln skar djupt, när han skar bort hennes näsa. Kniven skar av det yttersta av benet mellan näsan och munnen.

© Antiquity Journal

Kvävdes av sitt eget blod

Ingen av skadorna på kraniet visar tecken på att ha läkt, så flickan dog omedelbart efter stympningen. Antingen kvävdes hon av sitt eget blod eller så förblödde hon på grund av att stora kärl skurits av, tror arkeologen Garrard Cole vid University College London.

Han är chef för den arbetsgrupp som har undersökt kraniet. Det hittades för över femtio år sedan i samhället Oakridge i Hampshire, 75 kilometer sydväst om London, men har först nu undersökts ordentligt.

Kraniet är det enda av tonårsflickan från Oakridge som arkeologerna fann under en utgrävning på 1960-talet. I många år har kraniet legat i ett förråd och samlat damm.

© Shutterstock

Första beviset för stympning

Stympning var tillåtet enligt anglosaxiska lagtexter, som nedtecknades på 1100-talet, men kraniet från Oakbridge är det första fysiska beviset för det grymma straffet. Öron, hår och näsor ruttnar snabbt bort, så arkeologerna har aldrig tidigare stött på kvarlevor som visat tecken på så barbarisk behandling.

Vad flickan begått för brott är inte känt, men Cole tror att ”hon sannolikt straffades för att någon hävdade att hon hade varit otrogen”, säger Cole.

Anglosaxarna dömde kvinnor till stympning för otrohet. En rad andra brott bestraffades på andra barbariska vis.