Tolv fula riddarknep från medeltiden
Attentat, kidnappningar och undercoveroperationer djupt inne i fiendeland: På medeltiden kunde en handfull beslutsamma män, som var villiga att ta till alla möjliga knep, avgöra ett helt lands framtid på bara några minuter.

Visste du att giftmord var så vanligt förekommande under medeltiden att kungar och adelsmän ofta hade munskänk med sig överallt? Det arbetet var inte populärt.
1. Korsfararna bluffade sig in i ointagliga städer
I maj 1098 fick tiotusen korsfarare, som i åtta månader hade belägrat staden Antiochia, ett hemskt besked: En muslimsk armé var på väg att undsätta staden som med sina tolv meter höga murar hittills hade varit omöjlig att inta.
Om korsfararna skulle undvika en katastrof måste de handla snabbt. Den normandiske adelsmannen Bohemund presenterade en dristig plan:
”Inte alla segrar ges av Gud genom svärdet”, förklarade han, och avslöjade att han mot ett löfte om guld och ett kristet dop hade övertalat ett av Antiochias tornbefäl, Firouz, att förråda sin stad. Genom att bluffa skulle korsfararna kunna inta Antiochia på en enda natt.
Några dagar senare kunde Antiochias försvarare se att korsfararna packade ihop och försvann, men hären gömde sig bara några kilometer bort. Om natten smög sig Bohemund och 300 riddare bort till ”Två systrars torn”, som Firouz hade ansvaret för.
Allihop hade rakat sig så att de kunde skilja varandra från de skäggiga muslimerna. Med hjälp av Firouz och en stege intog de tornet och öppnade portarna för armén. Antiochia var förlorat – men korsfararhären räddad.