Cícero Moraes

Svensk bondesoldat fick dansk yxa i huvudet

Medeltidens krigföring gav ohyggliga skador. Rekonstruktionen av ett offer från ett blodigt slag 1361 visar hur brutala striderna var.

Med hjälp av tandläkare har en brasiliansk 3D-animatör återskapat ansiktena på några av de stupade i ett av medeltidens blodiga slag. I synnerhet en av de stupade bondesoldaterna från slaget vid Visby 1361 har väckt uppståndelse.

Mannen träffades i ansiktet av ett vasst vapen, som krossade käken, slog ut tänder och klöv näsan.

”Av de vapen som kan ha använts matchar en yxa bäst skadorna”, förklarar 3D-experten Cícero Moraes, som är huvudförfattare till den nya studien av de stupade vid Visby.

”Jag modellerade därför en yxa och placerade den över skallen. Det är svårt att säga om yxan dödade honom, men den vållade säkerligen svåra skador på vävnaderna. Det var chockerande att se yxan i hans ansikte”, säger Cicero Moraes.

De andra stupade hade även de fasansfulla skador på kranier och andra ben.

Dansk kung slaktade Gotlands bönder

Bondesoldaterna led år 1361 nederlag till den danske kungen Valdemar Atterdag, som invaderade Gotland. Valdemars fälttåg på Gotland handlade framför allt om att plundra, för ön hade blivit rik på att vara en av Östersjöns viktigaste handelsplatser.

Utanför hansestaden Visby besegrade Valdermars garvade styrkor 1 800 dåligt utrustade bönder. Visby öppnade därefter stadsporten och betalade danskarna en förmögenhet för att skona invånarnas liv.