Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

øjensalve fra middelalderen

Salva från medeltiden dödar multiresistenta bakterier

Galla, vitlök och ett fåtal andra ingredienser gör medicin från 800–900-talet överraskande effektiv, visar ny forskning.

Shutterstock

Forskare vid University of Warwick i Storbritannien har testat en drygt tusen år gammal ögonsalva med förbluffande resultat.

Receptet kommer från ”Balds bok om medicinska recept” – ett anglosaxiskt verk från 800–900-talet.

Under medeltiden krossade kloka gummor lök och vitlök i en mortel och tillsatte rödvin samt galla från en ko för att tillverka en salva mot ögoninflammation.

År 2015 testade forskarna i Warwick salvan – och kunde konstatera att den dödade åtskilliga typer av bakterier.

Nu har de testat salvan igen på både planktoniska bakterier och så kallad biofilm, som är oerhört svår att få bukt med med hjälp av antibiotika.

Øjensalve fra middelalderen

Bald's Leechbook (Balds bok om medicinska recept) skrevs i 800- eller 900-talets England. Den innehåller talrika recept på naturmedicin – en del av dem är emellertid ganska komiska: till exempel hävdar verket att huvudvärk kan botas genom att man binder fast växten korsmåra i pannan med en röd näsduk.

© The British Library Board

Hopp om behandling av diabetes

Biofilm bildar en mur, som moderna mediciner inte kan bryta ner, men mycket tyder på att Balds tusen år gamla ögonsalva är lösningen.

I laboratoriets syntetiska sårmodell bekämpade ögonsalvan inte mindre än elva motsträviga former av biofilm och planktoniska bakterier.

Forskningen är intressant i synnerhet eftersom Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för att resistenta bakterier omkring år 2050 kommer att kosta tio miljoner människor livet, om inga nya metoder dyker upp.

”Vi tror framför allt att det finns hopp för behandlingen av kroniska fotsår hos diabetespatienter. Det är den ultimata superresistenta biofilminfektionen”, säger en av de brittiska forskarna till CNN.

Läs också:

Medeltiden

Medeltidens olycksaligaste tronarvingar

14 minuter
Medeltiden

Tortyrmetoder: Historiens tio brutalaste

9 minuter
Medeltiden

Stockholms blodbad – Sveriges blodigaste fest

25 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj