Shutterstock
øjensalve fra middelalderen

Salva från medeltiden dödar multiresistenta bakterier

Galla, vitlök och ett fåtal andra ingredienser gör medicin från 800–900-talet överraskande effektiv, visar ny forskning.

Forskare vid University of Warwick i Storbritannien har testat en drygt tusen år gammal ögonsalva med förbluffande resultat.

Receptet kommer från ”Balds bok om medicinska recept” – ett anglosaxiskt verk från 800–900-talet.

Under medeltiden krossade kloka gummor lök och vitlök i en mortel och tillsatte rödvin samt galla från en ko för att tillverka en salva mot ögoninflammation.

År 2015 testade forskarna i Warwick salvan – och kunde konstatera att den dödade åtskilliga typer av bakterier.

Nu har de testat salvan igen på både planktoniska bakterier och så kallad biofilm, som är oerhört svår att få bukt med med hjälp av antibiotika.

Øjensalve fra middelalderen

Bald's Leechbook (Balds bok om medicinska recept) skrevs i 800- eller 900-talets England. Den innehåller talrika recept på naturmedicin – en del av dem är emellertid ganska komiska: till exempel hävdar verket att huvudvärk kan botas genom att man binder fast växten korsmåra i pannan med en röd näsduk.

© The British Library Board

Hopp om behandling av diabetes

Biofilm bildar en mur, som moderna mediciner inte kan bryta ner, men mycket tyder på att Balds tusen år gamla ögonsalva är lösningen.

I laboratoriets syntetiska sårmodell bekämpade ögonsalvan inte mindre än elva motsträviga former av biofilm och planktoniska bakterier.

Forskningen är intressant i synnerhet eftersom Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för att resistenta bakterier omkring år 2050 kommer att kosta tio miljoner människor livet, om inga nya metoder dyker upp.

”Vi tror framför allt att det finns hopp för behandlingen av kroniska fotsår hos diabetespatienter. Det är den ultimata superresistenta biofilminfektionen”, säger en av de brittiska forskarna till CNN.