Christoph Bassler/City of Ingelheim & Creative Commons
Frankiskt svärd över skelett

Sällsynt vapenfynd: Arkeologer upptäcker orörd krigargrav

Trots att gravplundrare har stulit skatter från begravningsplatsen vid Karl den stores gamla palats i hundratals år, har arkeologer nyligen upptäckt en frankisk grav som nästan är en komplett vapenarsenal.

De tyska arkeologer som upptäckte en metallbit i marken vid Ingelheims kejserliga palats vågade knappast hoppas på ett nytt fynd.

Den runda metallbiten stack upp ur marken på slottets kyrkogård, där omkring 1 000 år av gravplundringar har lämnat lite kvar för arkeologerna att hitta.

Men den här gången hade forskarna tur.

Metallbiten visade sig vara en del av en sköld som ledde arkeologerna till en helt orörd grav, säger utgrävningschefen Christoph Bassler i ett pressmeddelande.

Här fann forskarna en frankisk krigare som gick tungt beväpnad in i livet efter detta.

Fullt utrustad krigare

Forskarna uppskattar att graven är omkring 1 300 år gammal och förmodligen tillhörde en frankisk adelsman.

Den döde begravdes med full utrustning, vilket innebär att graven innehöll exemplar av nästan alla olika vapen ur frankernas arsenal.

Under skelettets högra arm låg ett nästan en meter långt så kallat spatha-svärd och under hans vänstra arm låg en kort och bred seax-hacka.

Dessutom innehöll graven rester av en kniv, en lans, en bronsskida och ett bälte, enligt pressmeddelandet.

Men även om den döde gick in i efterlivet beväpnad till tänderna, var han sannolikt inte en professionell krigare. Det fanns inga stående, professionella arméer på 800-talet, förklarar arkeologerna.

Franken var mellan 30 och 40 år gammal när han dog, och skelettets ställning tyder på att han begravdes i en träkista som sedan dess har ruttnat bort.

Skelett i sandgrav med vapen

Den frankiske krigaren begravdes med ett svärd av typen spatha liggande över sitt högra lårben. Svärdstypen utvecklades i Romarriket, men senare folk som frankerna och vikingarna smidde också sina egna versioner av det cirka en meter långa vapnet.

© Christoph Bassler/City of Ingelheim

Frankerna styrde över södra Tyskland

Det frankiska folket anses ofta vara stamfäderna till dagens Frankrike.

På 600-talet lyckades den merovingiska dynastin lägga under sig stora delar av det som idag är södra Tyskland - runt Frankfurt, Stuttgart och Mainz.

När merovingerna i mitten av 700-talet överlämnade makten till nästa frankiska härskardynasti, karolingerna, omfattade Frankerriket större delen av dagens Frankrike och de tyska delstaterna Baden-Württemberg och Thüringen.

Under Karl den store växte riket ytterligare och påven utropade till och med Karl den store till romersk kejsare år 800.

Karl den store byggde också palatset i Ingelheim där den tungt beväpnade adelsmannen hittades.

Om den döde tillhörde Karl den stores karolingiska dynasti eller merovingerna kan forskarna ännu inte säga.

Men ytterligare undersökningar av vapnen kan kasta lite ljus över detta, enligt pressmeddelandet om fyndet.