Fra Mauro

Nu kan du gå på upptäcktsfärd i medeltidens Google Maps

Medeltidens kartor var i regel helt uppåt väggarna, men en man bestämde sig för att visa världen anno 1450 som den faktiskt såg ut. Munkens karta kan nu upplevas i oerhört hög kvalitet.

Omkring år 1450 satt munken Fra Mauro i ett kloster i Venedig och ritade på en banbrytande världskarta. Kartan har nu digitaliserats i ett samarbete mellan Museo Galileo i Florens, San Marcobiblioteket i Venedig samt Nanyang Technological University i Singapore.

Till skillnad från andra av medeltidens fantasifulla kartor var Fra Mauros inte bara en stiliserad tolkning av världen utan ett försök att skapa en geografiskt korrekt återgivning. Kartan var inget mindre än sin tids Google Maps och så imponerande att den i drygt 350 år hängde i klostrets kyrka.

Som många andra medeltida kartor var även Fra Mauros vänd upp och ner. Europa ligger därför längst ner.

© Fra Mauro

Följ världens floder

Kartans många små beskrivningar är skrivna med Fra Mauros venetianska dialekt, men under digitaliseringsprocessen har alla texter översatts till engelska, italienska och kinesiska.

Ett annat resultat av digitaliseringen är att det nu går att framhäva olika geografiska kännetecken på kartan. Ett tryck på en knapp får till exempel alla berg och floder att framträda tydligt. Även kungadömen och regioner kan visas.

Dessutom har de tre samarbetspartner producerat korta videosekvenser om till exempel kartans återgivningar av bibliska platser som Edens lustgård.

Du kan gå på upptäcktsfärd i Fra Mauros karta här: https://mostre.museogalileo.it/framauro/en/