Archeology West-Friesland/Fleur Schinning
Guldskatt Nederländerna

Nederländsk historiker hittar ”extremt ovanlig” guldskatt

Nederländerna är knappast känt för sina medeltida skatter, så en nederländsk historiker tappade hakan, när hans metalldetektor pep och förde honom till en av de största skatterna i landets historia.

År 2021 gjorde den nederländske historikern Lorenzo Ruijter ett spektakulärt fynd med sin metalldetektor utanför staden Hoogwoud i Västfriesland, Nederländerna. Rijksmuseum van oudheden har sedan dess hållit fyndet hemligt, men nu har museet visat upp skatten, som kommer att ställa ut fram till mitten av juni 2023.

Skatten består av bland annat fyra vackra örringar av guld från 1000-talet med utförliga dekorationer. Det finns även guldremsor, som troligen har prytt ett tygstycke, och 39 silvermynt från Holland, Guelders och Kleves, alla präglade åren 1247–1248. Sådana guldskatter från medeltiden är ”extremt ovanliga” i Nederländerna, understryker museet – till exempel har endast tre liknande örringar hittats tidigare i landet.

”Jag darrade av spänning. Jag kunde inte tro det efter alla dessa år av letande. Det är overkligt att hitta något så viktigt som det här”, säger Lorenzo Ruijter om fyndet.

Skatt kan härröra från kungens död

Varför skatten grävdes ner är ovisst. Men mynten var alla präglade under kung Vilhelm II:s regeringsperiod. Kungen dog i just det område som skatten hittades i, under ett försök att slå ner ett uppror bland västfriserna år 1256.

Kungens häst gick genom isen på en sjö, och de upproriska friserna mördade honom. Det är inte osannolikt att skatten grävdes ner av någon förmögen man i trakten eller av kungligheterna själva, för att den inte skulle plundras under de oroliga tiderna.

Guldskatt Nederländerna

En modell med kopior av de tjusiga guldörringarna visar hur de kan ha burits på 1000-talet.

© Archeology West-Friesland/Fleur Schinning